ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Reuters: Η αναδιάρθρωση θα αργήσει για Ελλάδα /

Reuters: Η αναδιάρθρωση θα αργήσει για Ελλάδα



Ενώ οι αγορές επισημαίνουν ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση, καθώς δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το ολοένα αυξανόμενο χρέος της, το διεθνές πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι η Αθήνα θα καθυστερήσει να αναζητήσει ανακούφιση από τους πιστωτές της.



Η πιθανότερη εκδοχή, παρά τις υποβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης στο junk, και τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, είναι οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσφέρουν μεγαλύτερο διάστημα για αποπληρωμή των δανείων της.
Εκτός αυτού, εκτιμάται πως θα πρέπει να μειωθεί το επιτόκιο και να επαναγοραστούν από τις ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ελληνικά ομόλογα μέσω της δευτερογενούς αγοράς προκειμένου να αποτραπεί το haircut.
«Όσο ταχύτερα αναγνωρίσει η Ελλάδα ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της τόσο καλύτερα για τα συμβαλλόμενα μέρη. Για αυτό το λόγο πρέπει να έρθει σε συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους της», επισημαίνει ο Hans-Werner Sinn.
Ακόμα και μια μικρή μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, όπως σημειώνεται, θα έπληττε τις ευάλωτες ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές, κυρίως τις γαλλικές και τις γερμανικές, και θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα κατέστρεφε το κύρος της Ευρωζώνης.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις συστάσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, προς τους υπουργούς του μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Σε κάθε περίπτωση, το Reuters ξεκαθαρίζει ότι η Αθήνα έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει, ειδικά καθώς τα περισσότερα προγράμματα προσαρμογής συναντούν τις σοβαρότερες αντιστάσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου χρόνου εφαρμογής τους.
«Έχοντας μειώσει το "λίπος", η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το ακόμα πιο επώδυνο έργο που είναι να φτάσει μέχρι το κόκαλο σε μία ασυνήθιστα μεγάλη κρατική μηχανή», επισημαίνει το δημοσίευμα. Μάλιστα, σημειώνεται ότι ακόμα και αν η Ελλάδα εφαρμόσει κατά γράμμα το τριετές πρόγραμμα, θα εμφανίσει χρέος της τάξεως του 158% του ΑΕΠ το 2013, αριθμό που οι οικονομολόγοι τοποθετούν στο 160% το 2014.
Η χώρα για να σταθεροποιήσει το χρέος στα επίπεδα αυτά θα πρέπει να παραγάγει πρωτογενή πλεονάσματα προϋπολογισμού της τάξης του 5,5% επ’ αόριστο, ενώ η οικονομία, που έχει συρρικνωθεί περίπου κατά 8% από την έναρξη της κρίσης, θα πρέπει να τρέχει με 5% ετησίως για να μειωθεί το χρέος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της εξετάζει το πώς θα θέσει την Ελλάδα σε μια πιο βιώσιμη βάση ως μέρος ενός πακέτου αντιμετώπισης κρίσεων που πρόκειται να τεθεί υπό συζήτηση στις 24-25 Μαρτίου.
Αυτοί που θα αποφασίσουν τελικά για το εάν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και πότε θα συμβεί αυτό, όπως επισημαίνει το Reuters, είναι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. ΠΗΓΗ :cosmo.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |