ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Αιγαίο: Θάλασσα ειρήνης με τουρκικά όπλα αξίας 15 δις! /

Αιγαίο: Θάλασσα ειρήνης με τουρκικά όπλα αξίας 15 δις!



Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Μία θάλασσα ειρήνης...». Έτσι φαντάζεται το Αιγαίο ο Ταγίπ Ερντογάν,αν πιστέψουμε τα όσα λέει έχοντας στο πλάϊ του το Γιώργο Παπανδρέου. Μια θάλασσα ειρήνης στην οποία σύντομα θα πλέουν και θα ίπτανται οπλικά συστήματα αξίας 15 δις δολαρίων! Όλα αγορασμένα από τον «καρντάση» Ταγίπ.


Το τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι εξοργιστικά μεγάλο και ακριβό,τόσο που ακόμη και οι τουρκικές εφημερίδες όπως η «Χουριέτ»,τολμά να ασκήσει κριτική στην αλόγιστη σπατάλη για αγορά οπλικών συστημάτων.

Μόνο μέσα στο 2011 η Τουρκία θα πληρώσει 4,5 δις δολάρια για όπλα! Αν υπολογίσουμε τις προγραμματισμένες δαπάνες για αγορές εξοπλισμών την επόμενη δεκαετία τότε το ποσό φθάνει στο δυσθεόρατο ύψος των 15 δις! Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα τα χρήματα που θα πληρωθούν αφού μόνο η παραγγελία 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ θα κοστίσει 15 δις,αλλά η αποπληρωμή τους θα γίνει και μετά από την δεκαετία.

Η Άγκυρα έχει σκοπό να υπηρετήσει στρατιωτικά το νεο-οθωμανικό δόγμα του «στρατηγικού βάθους» του Αχμέτ Νταβούτογλου που προβλέπει την μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη. Γι΄ αυτό και πέρα από την αγορά των 100 αεροσκαφών F-35 η κυβέρνηση Ερντογάν εμπλουτίζει το οπλοστάσιο των κατά τ΄ άλλα «μισητών» κεμαλιστών στρατηγών:



• Το Μάϊο αρχίζει η παραλαβή 30 F-16 block 50.


• Στις 31 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, εξασφάλισε από Γερμανική τράπεζα τη χρηματοδότηση πρόγραμματος κατασκευής και αναβάθμισης 6 υποβρυχίων.

Την εργολαβία την έχουν αναλάβει τα γερμανικά ναυπηγεία Howaldswerke Deutsche Werft, ή HDW. Το συνολικό ποσό του δανείου με όμιλο τραπεζών αγγίζει τα 2 διςεκατομμύρια 187 εκατομμύρια ευρώ. Είναι η ίδια εταιρεία που ναυπήγησε τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ.


• Επιθετικά ελικόπτερα που αναμένεται να κοστίσουν 7 δις.

• Η Άγκυρα “παζαρεύει” τη προμήθεια αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων τόσο με τις ΗΠΑ (Patriot), όσο και με τη Ρωσία (S-400).

*Άγνωστο παραμένει το ποσό που έχει δαπανήσει η Τουρκία για την ανάπτυξη και τη κατασκευή δικού της άρματος μάχης.

*Η Τουρκία ήδη έχει προχωρήσει στη ναυπήγηση κορβετών και περιπολικών σκαφών με στοιχεία stealth, δικής της σχεδίασης και ναυπήγησης.

Ο κατάλογος των όπλων που είτε έχουν αγοραστεί,είτε έχει προγραμματιστεί οι αγορά τους εντός της επόμενης δεκαετίας είναι ατελείωτος και προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην Αθήνα,που τώρα μετά από δεκαετίες αλόγιστων και στην πλειοψηφία τους άχρηστων αγορών,καλείται να αντιμετωπίσει μια πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα,χωρίς να έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης.

Και μόνο η “είσοδος” 100 νέων και σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο,ανατρέπει κάθε ισορροπία. Η Ελλάδα είναι δεδομένο ότι και με τη βούλα του ΔΝΤ που μας υποχρεώνει πλέον να κατεβάσουμε τις δαπάνες μας για την άμυνα στο 1,7% του ΑΕΠ, δεν μπορεί να ακολουθήσει τη γειτονική χώρα στη ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών. Η Άγκυρα τρέχει μόνη της.

Οι πτέραρχοι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου για την απόλυτη κυριαρχία της Τουρκίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.Κανείς δεν έδωσε σημασία. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να διαχειριστεί την συνεχώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα με το υπάρχον αεροπορικό υλικό. Έχουν αρχίσει να εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις,όπως ο εκσυγχρονισμός αεροσκαφών ή η προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών από άλλη χώρα. Τίποτα από τα δύο δεν ικανοποιεί τους αεροπόρους οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η τελευταίο παραδοσιακό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιλέξει ένα από τα πολλά σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που παράγονται σ΄ όλο το κόσμο. Όλες οι άλλες με τη Τουρκία πρώτη το έχουν κάνει ,συμμετέχοντας μάλιστα στη διαδικασία παραγωγής του αεροσκάφους που έχουν παραγγείλει.ΠΗΓΗ: onalert.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |