ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Greenpeace: Απελευθερώστε την Ελλάδα από το λιγνίτη /

Greenpeace: Απελευθερώστε την Ελλάδα από το λιγνίτη



Με τα συνθήματα "Απελευθερώστε την Ελλάδα από το Λιγνίτη" και "Ο Λιγνίτης Σκοτώνει", ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace σε μία συμβολική διαμαρτυρία παρέδωσαν έναν τόνο άνθρακα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.



Σχετικά links
Επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2020
Η Greenpeace υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της ταχύτατης ανάπτυξης των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της οριστικής απεξάρτησης της χώρας από το λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται μία βιώσιμη ανάπτυξη με εκατοντάδες χιλιάδες νέες "πράσινες" θέσεις εργασίας που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη γρηγορότερη έξοδο από την οικονομική κρίση.
Τις επόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει μία οριστική απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει καταθέσει πρόταση για ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και ξένων εταιρειών. Ωστόσο αν η πρόταση τελικώς δεν εγκριθεί, η Επιτροπή θα επανέλθει στις πιέσεις της για πώληση (ή ενοικίαση) λιγνιτικών μονάδων ή ακόμα και για παραχώρηση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με την Greenpeace αυτό το ενδεχόμενο εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα καταστροφικό αναπτυξιακό μοντέλο και έρχεται σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που προβλέπει ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ και σημαντική μείωση του λιγνίτη έως το 2020.
«Αν η κυβέρνηση ενδώσει στις πιέσεις της Επιτροπής και της Τρόικας για παραχώρηση λιγνίτη σε ιδιώτες, θα πρόκειται για ένα εγκληματικό λάθος για το περιβάλλον και την οικονομία, που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πρέπει να έχει ως προτεραιότητα το συμφέρον των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος».
Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:
• Να επιμείνει στην άρνησή της για παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή κοιτασμάτων σε ιδιώτες.
• Να επεκτείνει το υπάρχον χρονοδιάγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων στο σύνολο της εγκατεστημένης λιγνιτικής ισχύς.
• Να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επιθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια και την επίτευξη της διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 40% στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2020.
• Να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% ως το 2020.
• Να υιοθετήσει πρόταση για 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2050.
Η σημερινή δράση αποτελεί τη συνέχεια των πρωτοβουλιών της Greenpeace κατά του λιγνίτη στην Ελλάδα και της έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε στην Ελασσόνα, με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, με τίτλο «Το Πραγματικό Κόστος του Άνθρακα». ΠΗΓΗ :cosmo.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |