ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ από Ζιμπάμπουε /

Αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ από Ζιμπάμπουε



Η ΠΓΔΜ αναγνωρίστηκε από τη Ζιμπάμπουε υπό τη συνταγματική της ονομασία, Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των χωρών που έχουν προβεί σε αυτή την ενέργεια σε 130.



Η σχετική συμφωνία οριστικοποιήθηκε και υπογράφτηκε το βράδυ της Πέμπτης (13/11) στα Ηνωμένα Έθνη από τους πρέσβεις της Ζιμπάμπουε και της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ και μεταβιβάστηκε στο Γ.Γ. του οργανισμού, Μπαν Κι Μουν.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων συνδέουν την αναγνώριση με τη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Νίκολα Γκρούεφσκι και Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στο περιθώριο της διάσκεψης Ε.Ε.-Αφρικής στην Τρίπολη της Λιβύης στα τέλη Νοεμβρίου.
Η ονομασία της ΠΓΔΜ αποτελεί επίμαχο ζήτημα στις σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας από το 1991, έτος ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, και υπάρχει πολιτική και διπλωματική διαμάχη για τη χρήση του ονόματος "Μακεδονία" στο συνταγματικό όνομα της γείτονος.
Παρά το γεγονός πως διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ακολουθούν την ονομασία με την οποία η χώρα εντάχθηκε στον ΟΗΕ το 1993 (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), οι χώρες που αναγνωρίζουν το βαλκανικό έθνος με το συνταγματικό όνομά του αυξάνονται και έχουν ανέλθει σε 130. ΠΗΓΗ :cosmo.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |