ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Σε ετοιμότητα οι αγρότες /

Σε ετοιμότητα οι αγρότες



«Λύση δεν είναι πλέον οι δρόμοι, είναι να κατέβουμε με ξύλα στην Αθήνα» λέει ο νέος αγρότης Νίκος Ρούσας από τον Αλμυρό

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις των Μαγνησιωτών αγροτών αναφορικά με τις φετινές κινητοποιήσεις, τη στιγμή που η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα με απόφαση που πάρθηκε στην Λάρισα να «κατέβει στους δρόμους» το διάστημα μεταξύ 24 και 29 Ιανουαρίου. Οι πρώτες συναντήσεις έχουν ήδη γίνει, ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό καθώς δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση.

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τις φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών -την τελευταία στιγμή θα κριθεί αν αυτός θα είναι ο πρώτος χειμώνας που θα γραφτεί στην ιστορία χωρίς αγροτικά μπλόκα- αν και η ατζέντα των προβλημάτων τους είναι μακριά και καυτή!

«Τα προβλήματα υπάρχουν και διογκώνονται», αναφέρει ο Δημήτρης Σπαθής, αγρότης από την περιοχή του Βελεστίνου, «ωστόσο ακόμα δεν είναι δεδομένο τίποτα για τις φετινές κινητοποιήσεις. Ακόμα γίνονται συζητήσεις μεταξύ των αγροτών και θα αποφασίσουμε άμεσα».

Πάντως το κλίμα που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας είναι αποκαρδιωτικό και η πλειοψηφία των παραγωγών βρίσκεται σε απόγνωση και στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Αν και φέτος δόθηκαν εγκαίρως οι κοινοτικές επιδοτήσεις αλλά και τα αγροτικά προϊόντα σημείωσαν ανοδική τιμολογιακή πορεία, η μικρή παραγωγή -ειδικά στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι- αλλά και η οικονομική δυσπραγία των προηγούμενων ετών, δεν άφησαν πολλά περιθώρια για οικονομική ανάκαμψη των αγροτών.

Ο νέος αγρότης Νίκος Ρούσας από την περιοχή του Αλμυρού ξεκαθαρίζει πως οι κινητοποιήσεις είναι κάτι το δεδομένο, ωστόσο αυτό που μένει να καθοριστεί είναι η μορφή τους. «Πλέον οι δρόμοι δεν είναι η λύση. Ούτε μας ακούν ούτε και μας υπολογίζουν. Η λύση είναι η ανυπακοή, οπως αυτοί δείχνουν ανυπακοή στους νόμους που ψηφίζουν. Με ξύλα και τουφέκια πρέπει να κατέβουμε στην Αθήνα για να καταλάβουν πια ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε», αναφέρει αγανακτισμένος.

Αμέτρητα τα προβλήματα
Τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών είναι χρόνια και όπως τονίζει ο κ. Ρούσας αυτό συμβαίνει γιατί «δεν μας ακούν. Έχουν την εντύπωση μάλλον πως ό,τι λέμε είναι λάθος ή ότι έχουν να κάνουν μόνο με τους παλιούς αγρότες. Τώρα όμως με την πρωτογενή παραγωγή ασχολείται και νέος κόσμος, με γνώσεις και όρεξη να πάει αυτό τον κλάδο ένα βήμα παραπέρα».

Μεταξύ των γνωστών αιτημάτων του κλάδου φέτος συγκαταλέγονται και το πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ, η απαγόρευση δια νόμου των κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε κατοικίες τους για οφειλές μέχρι 300.000 ευρώ, αλλά και η μη πληρωμή προστίμων όσον αφορά στις άδειες των γεωτρήσεων.

«Γιατί να πληρώσω εγώ για να έχει το κράτος όλα τα υδροληπτικά στοιχεία που χρειάζεται; Ας πληρώσουν εκείνοι» επισημαίνει ο κ. Ρούσας και προσθέτει «με βάζουν να δώσω χρήματα στον ΕΛΓΑ όταν δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει καν μέχρι και το τέλος του χρόνου». ΠΗΓΗ:taxydromos.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |