ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Μεσογειακοί σε κρουαζιερόπλοια /

Μεσογειακοί σε κρουαζιερόπλοια



Με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν χθες τα δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ του τελευταίου 20ημέρου, που έκαναν λόγο ότι είναι οριστική και ειλημμένη η απόφαση της Κυβέρνησης να μην κατασκευάσει τα δύο Μεσογειακά Χωριά.
Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή του Υπουργού Πολιτισμού Π.. Γερουλάνου ανακοινώθηκε στους δύο Δημάρχους Βόλου και Λάρισας, καθώς και στον αιρετό Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, ότι η δημοσιονομική κρίση δεν επιτρέπει την αιμορραγία 190 εκατομ. ευρώ για τα δύο έργα. Ακολούθως στη σύσκεψη από την πλευρά του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Γ. Κολέτσου αναλύθηκαν οι εναλλακτικές προτάσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά στη ΔΕΜΑ, η Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας θα συνεδριάσει στο Παρίσι στις 28 Ιανουαρίου. Προτάσεις που έχουν να κάνουν με το αναμορφωμένο πρόγραμμα της Οργανωτικής Επιτροπής που προτείνει για τις ανάγκες φιλοξενίας για μεν το Βόλο ως διπλή λύση κρουζιερόπλοια και ξενοδοχεία, για δε τη Λάρισα ως διπλή λύση τη φοιτητική εστία των ΤΕΙ Λάρισας και των ξενοδοχείων. Επίσης ο κ. Κολέτσος ανέλυσε τη φιλοσοφία των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, όπου οι Αγώνες εστιάζονται στο τετράπτυχο Τουρισμός - Πολιτισμός - Μεσογειακή Διατροφή και το Επιχειρείν.
Από μία πρώτη ανάλυση των στοιχείων για να μπορούν να «δένουν» τα κρουαζιερόπλοια θα απαιτηθούν να γίνουν στο λιμάνι του Βόλου έργα συνολικού ύψους 6.000.000 ευρώ και τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα σύνδεσης των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων με το σύγχρονο επιβατικό σταθμό (τέρμιναλ) που έχει ήδη αποπερατωθεί. Η πρόταση της ΟΕΜΑ προβλέπει τον ελλιμενισμό στο λιμάνι του Βόλου δύο κρουαζιερόπλοιων που θα έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 5.000 αθλητών και συνοδών για δεκαπέντε μέρες Συμπληρωματικά για τους Αγώνες θα χρησιμοποιηθούν και τα ξενοδοχεία της περιοχής, στα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν άλλα 1.500 άτομα για δεκαπέντε μέρες.
Αντίστοιχα η πρόταση της ΟΕΜΑ για τη Λάρισα προβλέπει την ανακαίνιση των ξενώνων των ΤΕΙ Λάρισας που είναι δυναμικότητας 600 κλινών, ενώ άλλα 600 άτομα θα εξυπηρετηθούν από τα ξενοδοχεία της γειτονικής πόλης.
Μέσα στις επόμενες μέρες η ΟΕΜΑ θα παραδώσει τον Υπουργό Οικονομικών το συνολικό προϋπολογισμό για τη φιλοξενία, προκειμένου το τελευταίο να ανάψει το πράσινο φως στην Οργανωτική Επιτροπή, προκειμένου η τελευταία να διαπραγματευτεί την εναλλακτική πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων

Να κάνουν προορισμό το Βόλο

Για τα δύο κρουαζιερόπλοια που θα ελλιμενίζονται στο Βόλο θα γίνει διαγωνισμός. Το ακριβές κόστος παροχής των υπηρεσιών που θα παρέχουν για δεκαπέντε μέρες δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς. Εκτιμάται ωστόσο ότι η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι 8.000.000 - 9.000.000 ευρώ.
Επίσης τα κρουαζιερόπλοια που θα επιλεγούν θα τεθεί ως όρος να έχουν μέχρι την ημερομηνία προσέγγισής τους στο λιμάνι του Βόλου στα ταξίδια τους τη σημαία των Αγώνων του 2013 και επιπλέον να χρησιμοποιούν το λιμάνι του Βόλου ως λιμάνι - αφετηρία ή ως ενδιάμεσο σταθμό για τις κρουαζιέρες δύο χρόνια μετά τους Αγώνες του 2013.
Επιστολή Σκοτινιώτη

Με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Βόλου, ο Πάνος Σκοτινιώτης έστειλε στους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Γερουλάνο την παρακάτω επιστολή:
«Κύριοι Υπουργοί,
Ενόψει της αυριανής σύσκεψης για το θέμα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας τα παρακάτω:
Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα προφανώς και αποτελούν βάρος, στο δεδομένο μάλιστα οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, αν αντιμετωπιστούν σαν μια στιγμιαία ανάταση για την περιοχή μας. Αντιθέτως, αποτελούν ευκαιρία, που κυριολεκτικά θα έπρεπε να αναζητήσουμε στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, αν αξιοποιηθούν ως μείζον πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός και ως εργαλείο “πράσινης ανάπτυξης”, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα καθιστούν τη χώρα μας πρωταγωνίστρια της περιβαλλοντικής πολιτικής σε μεσογειακό επίπεδο. Όπως επίσης και ως γεγονός που παρέχει στη χώρα μας ευκαιρίες για σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες, εν όψει μάλιστα και της κινητικότητας που παρατηρείται για τη δημιουργία Ένωσης Μεσογειακών Κρατών.
Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 παρέχουν μοναδική ευκαιρία ενδυνάμωσης του επενδυτικού κλίματος και αξιοποίησης των νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Θεσσαλίας και της Ελλάδας γενικότερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Άλλωστε οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αθλητική οργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη συμμετοχή 24 χωρών, 26 αθλημάτων και 6.000 αθλητών και συνοδών. Είναι ευκαιρία αναβάθμισης και διεθνούς προβολής της εικόνας της Ελληνικής Περιφέρειας ως επενδυτικής δυνατότητας και τουριστικού προορισμού, δημιουργώντας έτσι δυναμικό κίνημα εξωστρέφειας.
Οι Μεσογειακοί Αγώνες παρέχουν ευρύ πεδίο για συνέργειες, που μπορούν να συνδυαστούν με τα τοπικά προϊόντα, την ανάδειξη της Μεσογειακής διατροφής και τις υπηρεσίες και να δώσουν νέες διαστάσεις στο τουριστικό προϊόν, στην έρευνα και την καινοτομία, σε καθαρές και πράσινες τεχνολογίες, στη μεταποίηση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε καινοτομίες στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και σε υπηρεσίες, αξιοποιώντας πάντα το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό.
Η Θεσσαλία μπορεί να αποτελέσει για 2,5 χρόνια γέφυρα της Ελλάδος και των χωρών της Μεσογείου, γέφυρα οικονομικής και επιχειρηματικής συνεύρεσης, πολιτισμού, τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς διπλωματίας. Δεν νοούνται, συνεπώς, Μεσογειακοί Αγώνες σαν μια απλή περιφερειακή αθλητική διοργάνωση, αλλά ως αναπτυξιακό εργαλείο με τρόπο πιλοτικό και καινοτόμο σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Άλλωστε, όπως είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Δημάρχου Βόλου, στρατηγικός στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΟΕΜΑ) Βόλος 2013 αποτελεί η ανάπτυξη, με στοχευμένες δράσεις, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας νέα δυναμική συνεργασιών των χωρών της Μεσογείου, σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Εξάλλου, με γνώμονα την εμπειρία αλλά και τα λάθη των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, προφανής στόχος μας είναι η μεταμεσογειακή χρήση των έργων, σε συνδυασμό με την προάσπιση των αθλητικών αξιών και η προάσπιση της κληρονομιάς των Αγώνων.
Με αυτή την οπτική, λοιπόν, πιστεύω ειλικρινά πως θα ήταν κρίμα να χαθεί μια τόσο σημαντική δυνατότητα για την περιοχή μας και τη χώρα συνολικά. Πιστεύω, αντίθετα, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε οι Μεσογειακοί Αγώνες να πραγματοποιηθούν με τρόπο που θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας και τη χώρα συνολικά». ΠΗΓΗ:taxydromos.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |