ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Η τελετή αγιασμού των υδάτων /

Η τελετή αγιασμού των υδάτων



Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιορτάστηκε προχθές στο Βόλο η εορτή των Θεοφανίων με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία και η ακολουθία του μεγάλου αγιασμού. Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία προς την παραλία του Βόλου, όπου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, εκπρόσωποι του κλήρου και οι αρχές της πόλης, επιβιβάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο σκάφος, απ’ όπου ο κ. Ιγνάτιος τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων. Ο προκαθήμενος της τοπικής Εκκλησίας ευχαρίστησε τους πιστούς για την συμπαράστασή τους στο κοινωνικό έργο που επιτελείται και τόνισε ιδιαιτέρως την σημασία της ενότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, που πρέπει να επιδειχθεί στην πορεία του χρόνου.
Επτά συμπολίτες βούτηξαν στα νερά του Παγασητικού, τηρώντας για μια ακόμη χρονιά το πατροπαράδοτο έθιμο, ενώ τον σταυρό ανέσυρε ο 31χρονος Βολιώτης Ευθύμιος Τσιμπρίδης, ο οποίος είναι Λιμενικός και υπηρετεί στην Σάμο. Μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» δήλωσε μεταξύ άλλων «βουτάω για πρώτη φορά φέτος, ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος». Όπως υπογράμμισε παράλληλα «η επιθυμία να βουτήξω μου γεννήθηκε προχθές, συνομιλώντας με ιερέα στην Σάμο όπου υπηρετώ και θέλησα να τηρήσω το έθιμο στην πατρίδα μου, όπου βρέθηκα λόγω της γιορτής της μητέρας μου, Φωτεινής». Ο κ. Τσιμπρίδης προσέθεσε ότι θα επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα και την επόμενη χρονιά, αναφέροντας ότι «το κίνητρο είναι η αγάπη του προς τον Θεό», ενώ ευχήθηκε σε όλους «χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία πάνω απ’ όλα».
Εντύπωση προκάλεσε εξάλλου, η παραίνεση του Δημήτρη Ζαφείρη, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά συμπολιτών που δεν δίστασαν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του Παγασητικού: «Όλοι όσοι αισθάνονται Έλληνες ορθόδοξοι, του χρόνου να συμμετέχουν στο έθιμο».
Στις Βόρειες Σποράδες
Σε ό,τι αφορά τη Σκιάθο, η τελετή αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε στο παλιό λιμάνι από τους ιερείς του νησιού, παρουσία του δημάρχου Σκιάθου Νίκου Πλωμαρίτη, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και κατοίκων του νησιού. Για μια ακόμη χρονιά, πολλοί τολμηροί κολυμβητές αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά, ενώ τον τίμιο σταυρό ανέσυρε ο Σκιαθίτης Αντώνης Κυρ. Τζούμας.
Στην γειτονική Σκόπελο τον σταυρό ανέσυρε ο Γιώργος Ταλαδιανός, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ο οποίος συμμετέχει στο συγκεκριμένο έθιμο επί οχτώ περίπου χρόνια. Έχει ανασύρει κατ’ επανάληψη τον σταυρό, με μόνη εξαίρεση την περασμένη χρονιά, καθώς υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία και ως εκ τούτου απουσίαζε από την Σκόπελο. Δεινός ψαροντουφεκάς και τερματοφύλακας στον ΑΟ Σκοπέλου, ο 25χρονος Σκοπελίτης ομολογεί «βουτάω κάθε χρόνο και θα συνεχίσω να τηρώ το έθιμο, όσο είμαι υγιής». Η ευχή που διατυπώνει στο σημείο αυτό είναι «υγεία σε όλο τον κόσμο, αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας».
Στην Αλόννησο, τέλος, τον σταυρό ανέσυρε ο 26χρονος λιμενικός Δημήτρης Κασαρτζιάδης, από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος βούτηξε επίσης για πρώτη φορά. «Το έκανα καθαρά για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς τα χρήματα που συγκεντρώσαμε τα στείλαμε στην Αθήνα, σ’ ένα παιδάκι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, προκειμένου να θεραπευθεί». Το ποσό που συγκεντρώθηκε, δηλαδή, από τα φιλοδωρήματα τα οποία προσφέρουν, σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, οι κάτοικοι του νησιού στα παλικάρια που μεταφέρουν τον σταυρό σε όλα τα σπίτια για ευλογία, διατέθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό. Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Κασαρτζιάδης, μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» η φετινή προσπάθεια ήταν η αφετηρία για την συνέχιση του εθίμου, καθώς προτίθεται να βουτήξει και την επόμενη χρονιά. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |