ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2012 >ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Αποκαΐδια η ιστορία της Αθήνας! /

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Αποκαΐδια η ιστορία της Αθήνας!



Έναν απολογισμό των καταστροφών που άφησαν τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής κάνει ο κυριακάτικος τύπος
«Στο ίδιο καταστροφικό έργο θεατές οι έμποροι». Με αυτό τον τίτλο ο σημερινός Τύπος της Κυριακής επιχειρεί να κάνει μια καταγραφή των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, κατά την πορεία της περασμένης Κυριακής στην αθήνα, με αφορμή την ψήφιση του νέου μνημονίου.

Στο μαραζωμένο εμπορικό κέντρο της πόλης που ασθμαίνει υπό το βάρος της ύφεσης ήρθαν να προστεθούν για πολλοστή φορά οι καταστροφές και το πλιάτσικο σε 177 επιχειρήσεις. Από το 2008 μέχρι και σήμερα έχουμε δει πάνω από μία φορά το ίδιο σκηνικό, σημειώνει η εφημερίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2011 έκλεισαν 18 ξενοδοχεία, συμπληρώνει. Μάλιστα, ενδεικτική είναι η περίπτωση του βιβλιοπωλείου «Ιανός» στη Σταδίου που δέχτηκε επίθεση για ένατη φορά το τελευταίο διάστημα!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΕΕ θέτει το φλέγον θέμα των αποζημιώσεων: το 2008, με τα εκτεταμένα επεισόδια του Δεκεμβρίου, μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, 147 καταστήματα υπέστησαν φθορές, από τα οποία μέχρι σήμερα μόνο τα 15 κατάφεραν να πάρουν έμμεση οικονομική ενίσχυση που κυμαίνεται από 10.000 έως 200.000 ευρώ, όπως αναφέρει.

Από την άλλη, τραγική είναι η εικόνα που άφησαν τα επεισόδια όσον αφορά τα ιστορικά κτίρια του κέντρου. Η εφημερίδα κάνει μνεία σε αυτά. Το «νεοκλασικό των πνευμάτων» όπως ονομάζεται το κτίριο της οδού Αθηνάς 13-15 και Κακουργοδικείου είχε μια πολυπρόσωπη ιστορία από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Το «αρχιτεκτονικό σύμβολο της εποχής Βενιζέλου, το μέγαρο στη στοά Νικολούδη, υπέστη και αυτό ζημιές, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως «μνημείο» το 1955. Όσον αφορά τους κινηματογράφους Αττικόν-Απόλλων και Άστυ, που δέχτηκαν τα πυρά των διαδηλωτών, ο πρώτος οικοδομήθηκε το 1870 περίπου πιθανότατα από τον επιφανή αρχιτέκτονα, που άφησε πραγματικά «στολίδια» - όσα έχουν απομείνει- στην πρωτεύουσα, τον Ερνέστο Τσίλερ. Ενώ το ΑΣΤΥ εδρεύει σε έναν πραγματικό τόπο ιστορικής μνήμης, όπου μαρτύρησαν οι Έλληνες στα χέρια της Γκεστάπο. Η πρόσφατη εμπρηστική επίθεση εναντίον του άφησε το δικό της ευτυχώς μικρό) σημάδι στην πολυκύμαντη ιστορία του κτιρίου, σχολιάζει ο Τύπος της Κυριακής.

Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/305941/apokaidia-i-istoria-tis-athinas/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |