ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 11-2011 >Οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ /

Οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ



Με τίτλο "Οι όροι του Σαρκοζί προς τον Παπανδρέου" η Le Monde προδικάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό στις Κάννες.

"Δεν υπάρχει πλέον τίποτα προς διαπραγμάτευση", υπογραμμίζει. "Οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω όσο δεν θα έχουν υιοθετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που απαίτησε το ΔΝΤ. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και να θέσει στους Έλληνες το μόνο ερώτημα που υπάρχει: Θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ;"

Αυτή είναι η διαπραγματευτική θέση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες, απόψε, ακριβώς πριν από την έναρξη του G20.

Η Le Monde αναφέρει ότι προηγουμένως, ο γάλλος πρόεδρος θα έχει "κλειδώσει" τις θέσεις του με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup, ΕΚΤ).

Όλοι αυτοί θα θέσουν τον κ. Παπανδρέου ενώπιον των ευθυνών του. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει: σύμφωνα με το Μπερσύ (γαλλικό υπουργείο οικονομίας,) οι Έλληνες δεν θα έχουν πλέον χρήματα το αργότερο το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα προτιμούσαν να ενεργήσει ο κ. Παπανδρέου όπως ο ισπανός ομόλογός του Θαπατέρο, ο οποίος είχε το θάρρος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να λάβει δύσκολα μέτρα.

Εάν επιμείνει στο δημοψήφισμα του, οι Ευρωπαίοι θέλουν το χρονοδιάγραμμα να επιταχυνθεί άμεσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της διεξαγωγής του μέσα στο Δεκέμβριο.

Αναμένοντας, δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ στην Αθήνα. Η κυβέρνηση αναμένει την τελευταία δόση του σχεδίου που είχε αποφασιστεί το 2010, ύψους 8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τα κράτη της ΕΕ υπό τη μορφή βοήθειας και διμερών δανείων.

Η εκταμίευση του κρίνεται αμφίβολη: Οι μη Ευρωπαίοι εταίροι του ΔΝΤ αντιτίθενται, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βοηθήσουν μία χώρα που αρνείται να αναλάβει δεσμεύσεις.

Η καταβολή αυτών των 8 δισ. ευρώ είχε σαν όρο την υιοθέτηση νέων μέτρων, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, καταλήγει η Le Monde. ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |