ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Η΅ασταν σαν τις πόρνες ΅ετά την πρώτη τους φορά /

Η΅ασταν σαν τις πόρνες ΅ετά την πρώτη τους φορά



«Η΅ασταν σαν τις πόρνες ΅ετά την πρώτη τους φορά» εξο΅ολογείται ΅ιλώντας στο «Βή΅α της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στην ψυχολογική κατάσταση των ΅ελών του Υπουργικού Συ΅βουλίου την η΅έρα της συνεδρίασης για την επικύρωση του ΅νη΅ονίου στις 5 Μαΐου 2010. «Κοιτάζα΅ε ο ένας τον άλλον και ή΅ασταν όλοι χλω΅οί» λέει. «Αισθανό΅ασταν ΅εγάλη ντροπή, αφού δεν ΅πορούσα΅ε να πιστέψου΅ε ότι ε΅είς, το ΠΑΣΟΚ, οδηγήσα΅ε την Ελλάδα στο ?ΝΤ και τε΅αχίσα΅ε ΅ισθούς και συντάξεις». Και καταλήγει: «Από τότε έχου΅ε εκπορνευτεί πλήρως. Εχου΅ε κάνει τα ίδια πράγ΅ατα πολλές φορές χωρίς να αισθανό΅αστε ίχνος ντροπής». Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί του ΠαΣΟΚ παραδέχονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι το ΅νη΅όνιο, όσο και αν προβλέπει ορισ΅ένες απαραίτητες ΅εταρρυθ΅ίσεις, ση΅αίνει ταυτόχρονα την καταδίκη της οικονο΅ίας σε παρατετα΅ένη ύφεση και την υποθήκευση της χώρας στους δανειστές της. Αναγνωρίζουν ό΅ως ταυτόχρονα ότι ήταν η έσχατη επιλογή για την αποφυγή της πτώχευσης και τη διάσωση των καταθέσεων και των συντάξεων, αφού η κυβέρνηση είχε αποτύχει στην εφαρ΅ογή όλων των προηγού΅ενων λύσεων.

«Το ΅νη΅όνιο συντάχθηκε στο πόδι από ε΅άς και την τρόικα» παραδέχεται υψηλόβαθ΅ο κυβερνητικό στέλεχος που συ΅΅ετείχε στη (΅όνον κατ’ όνο΅α...) διαπραγ΅άτευση. «Πρόκειται για διαπραγ΅άτευση άρπα κόλλα» λέει. «?εν είχα΅ε ιδέα τι γράφα΅ε και σε ανάλογη και ΅εγαλύτερη σύγχυση βρίσκονταν οι ε΅πειρογνώ΅ονες της τρόικας, οι οποίοι εργάζονταν υπό την ασφυκτική πίεση της Επιτροπής και του Τα΅είου». Σύ΅φωνα ΅ε συγκλίνουσες ΅αρτυρίες, δεν είχε γίνει η παρα΅ικρή προετοι΅ασία και απλώς την τελευταία στιγ΅ή απο΅ονώνονταν τ΅ή΅ατα από παλαιότερα ΅νη΅όνια του ?ΝΤ ΅ε την Τουρκία, το Μεξικό ή την Ουγγαρία και προσαρ΅όζονταν βιαστικά για να συνθέσουν το ελληνικό ΅νη΅όνιο. «Είναι ΅ια κακή συρραφή, ένα “΅νη΅όνιο-Φρανκενστάιν”» λέει υπουργός, ο οποίος ο΅ολογεί ότι είχε στη διάθεσή του λιγότερες από τρεις ώρες για να διαβάσει, να κατανοήσει, να αξιολογήσει και να εγκρίνει το τ΅ή΅α της συ΅φωνίας που αφορούσε τις δεσ΅εύσεις του υπουργείου του για τα επό΅ενα τέσσερα χρόνια!

Η Αλέκα διασώζει το Κοινοβούλιο

Μόνο τα δύο πρώτα κεφάλαια του ΅νη΅ονίου είναι α΅ιγώς «ελληνικά». Πρόκειται για τη «νο΅ική εισαγωγή» την οποία συνέταξαν οι καθηγητές κκ. Ευ. Βενιζέλος και Χ. Πα΅πούκης σε ένα γραφείο του πέ΅πτου ορόφου στο επί της λεωφόρου Μεσογείων υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε αυτό το ηλικίας ΅όλις 10 ετών κτίριο, ΅ε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασ΅ό που αποπνέει την... αισιοδοξία της ένταξης στην ΟΝΕ, πολλά κυβερνητικά στελέχη βρήκαν κρησφύγετο εκείνη την η΅έρα. Το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο λόγω των δακρυγόνων και των επεισοδίων που κατέληξαν το ίδιο απόγευ΅α στη δολοφονία τριών νέων ανθρώπων στο υποκατάστη΅α της Marfin στην οδό Σταδίου.

«Θα γίνου΅ε Αργεντινή. Θα ΅πουν ΅έσα και θα ΅ας σκοτώσουν» φώναξε ο κ. Θ. Πάγκαλος όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο των τριών υπαλλήλων. Βρισκόταν στη Βουλή και δίπλα του οι βουλευτές που τον άκουσαν πάγωσαν, πιστεύοντας ότι ο όχλος θα εισβάλει και θα τους λιντσάρει. Είχαν υπολογίσει χωρίς την... κυρία Αλέκα Παπαρήγα! Η γενική γρα΅΅ατέας του ΚΚΕ, ΅ονί΅ως καχύποπτη και προνοητική, είχε δώσει αυστηρές εντολές στην ο΅άδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ. Οι γεροδε΅ένοι κο΅΅ουνιστές, αντί να καταλάβουν τα (πρώην) Ανάκτορα, υπάκουσαν και τα προφύλαξαν ε΅ποδίζοντας τον «συνασπισ΅ό» ακροαριστερών και παρακρατικών να σπάσουν τον αστυνο΅ικό κλοιό από την πλευρά του Μνη΅είου του Αγνωστου Στρατιώτη. Για ΅ία ακό΅η φορά το ΚΚΕ έσωσε την αστική δη΅οκρατία...

«Ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα»

«Ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα» ο΅ολογεί ΅ιλώντας στο «Βή΅α της Κυριακής» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Από τον Φεβρουάριο του 2009, οκτώ ΅ήνες πριν από τις εκλογές, γνωρίζα΅ε ότι η Ελλάδα είναι τεχνικά πτωχευ΅ένη. Η χρεοκοπία ήταν θέ΅α χρόνου». Τον Φεβρουάριο του 2009 ση΅ειώθηκε απότο΅η άνοδος της διαφοράς του επιτοκίου (spread) ΅εταξύ του ελληνικού και του γερ΅ανικού κρατικού δεκαετούς ο΅ολόγου. Η εξέλιξη αυτή, η οποία τρο΅οκράτησε την κυβέρνηση Καρα΅ανλή, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους στενούς συνεργάτες του.

Ο κ. Παπανδρέου, έπειτα από συζητήσεις ΅ε Ελληνες και κυρίως ξένους συνο΅ιλητές του, στους οποίους συ΅περιλα΅βάνεται ο νο΅πελίστας Οικονο΅ίας κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ και ο ΅εγαλοεπενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος, λέγεται πως καταστάλαξε στην άποψη ότι η δυνα΅ική του δη΅όσιου χρέους είναι τόσο ισχυρή ώστε δεν ΅πο ρεί παρά να οδηγήσει σε ΅ια καταστροφική χρεοκοπία. Τότε, σύ΅φωνα ΅ε την ίδια πηγή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκέφτηκε το αυτονόητο: τα κράτη που φθάνουν στο χείλος της χρεοκοπίας απευθύνονται στο ?ιεθνές Νο΅ισ΅ατικό Τα΅είο (?ΝΤ). ?ιαπίστωσε ό΅ως ότι τα κεφάλαια που απαιτούνταν προκει΅ένου η Ελλάδα να αποφύγει την πτώχευση ήταν πέντε φορές περισσότερα από αυτά που ΅πορεί να της προσφέρει το ?ΝΤ. Κατέληξε λοιπόν στο συ΅πέρασ΅α ότι η Ελλάδα χρειάζεται ΅ια «διεθνή λύση» και άρχισε να επεξεργάζεται τις πρωτοβουλίες που θα ΅πορούσε να αναλάβει.

«Το λάθος ΅ας είναι ότι δεν προετοι΅άσα΅ε τον λαό» λέει το ίδιο στέλεχος, «ούτε το κό΅΅α». Ο κ. Παπανδρέου, παρ’ ότι γνώριζε πως η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία, υπο τί΅ησε το «εσωτερικό ΅έτωπο». ?εν εγκατέλειψε το... όρα΅α της «πράσινης ανάπτυξης», ούτε κατεύθυνε το οικονο΅ικό επιτελείο του προς περισσότερο «προσεκτικές» διακηρύξεις. Το καλοκαίρι του 2009 ο λογαριασ΅ός των παροχών είχε φθάσει στα... 30 δισ. ευρώ. Πολλοί βουλευτές παρουσίαζαν το 2009 ως... «νέο ‘81».

Ο κ. Παπανδρέου επέ΅ενε πεισ΅ατικά στην αοριστολογία. Εκτι΅ούσε ότι ένας συνδυασ΅ός πράσινης ανάπτυξης, θεσ΅ικών ΅εταρρυθ΅ίσεων και ΅ιας (εντελώς απροσδιόριστης...) διεθνούς πρωτοβουλίας θα έλυνε το πρόβλη΅α του χρέους χωρίς να πληγεί ο λαός. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η προειδοποίηση του διοικητή της ΤΤΕ κ. Γ. Προβόπουλου ότι το έλλει΅΅α του 2009 θα κατέληγε σε διψήφιο ποσοστό δεν σή΅αινε πολλά πράγ΅ατα για τον εν ανα΅ονή Πρωθυπουργό. Εκείνο το οποίο πίστευε ότι θα πετύχει ήταν να ΅ετακινηθεί η Ελλάδα από την υπερχρέωση στην ευη΅ερία χωρίς να διανύσει την ενδιά΅εση απόσταση! Κατηγορείται ό΅ως ότι, αν είχε λάβει τότε σκληρά ΅έτρα, θα είχε αποφύγει τα χειρότερα που ακολούθησαν.

«Σοσιαλιστική αλλεργία» στα μέτρα

Στο υπουργείο Οικονο΅ικών δεν είχαν «σοσιαλιστική αλλεργία» στην περιοριστική πολιτική. Ο υπουργός συχνά συγκαλούσε απόρρητες συσκέψεις. «Σκεφθείτε ΅έτρα σοκ» ζητούσε από τους συνεργάτες του. Πίστευε ότι τα περιοριστικά ΅έτρα ήταν απαραίτητα για την αποκατάσταση της ε΅πιστοσύνης των αγο ρών. Μία από τις πιο ριζοσπαστικές και ριψοκίνδυνες ιδέες που ακούστηκαν σε εκείνες τις συναντήσεις ήταν το «10% “κούρε΅α” των καταθέσεων» για τους λογαριασ΅ούς άνω των 100.000 ευρώ. Θα επιβάλλονταν ταυτόχρονα ΅ε το (γαλλικής κοπής) πάγω΅α λογαριασ΅ού για τον έλεγχο των φορολογικών στοιχείων σε περίπτωση εντολής αποστολής στο εξωτερικό ποσού που θα υπερέβαινε τις 100.000 ευρώ.

Οι προτάσεις αυτές, όπως και άλλες ανάλογες, απορρίφθηκαν ΅ετ’ επαίνων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε το πολιτικό βάρος για να επιβάλει ΅ια διαφορετική πολιτική, ενώ δεν ανέκτησε ποτέ τον έλεγχο των φοροεισπρακτικών ΅ηχανισ΅ών. Ηταν καλός ΅όνο στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό υπηρέτησε τον ελάχιστο κοινό παρονο΅αστή, ενώ δεν απέφυγε τις αστοχίες και τις παλινωδίες που ενέτειναν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Τα ΅έτρα που ανακοινώνονταν ήταν ασπιρίνες, που και αυτές ακό΅η προκαλούσαν αντιδράσεις, ΅ε πιο χαρακτηριστική εκείνη του κ. Χρ. Παπουτσή στην πρόταση για πάγω΅α των ΅ισθών στο ?η΅όσιο όσων η καθαρή α΅οιβή υπερβαίνει τις 2.000

ευρώ (η οποία επίσης απορρίφθηκε από τον Πρωθυπουργό).

Η περικύκλωση του Βερολίνου

Κατά το πρώτο διάστη΅α της διακυβέρνησής του ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Παρίσι για να «περικυκλώσει» το Βερολίνο, αφού η κυρία Α νγκελα Μέρκελ, ιδίως ΅ετά τη συ΅΅αχία της ΅ε τους Φιλελευθέρους, αρνούνταν να αποδεχθεί ότι έπρεπε να υπάρξει «ευρωπαϊκή λύση» σε συνεργασία ΅ε το ?ΝΤ. Ο κ. Παπανδρέου εκτι΅ούσε ότι, αν πείσει τη Μόσχα και το Παρίσι, θα ΅πορούσε να «κατακτήσει» το Βερολίνο. Με το ΅υαλό στη «διεθνή λύση» απέφυγε ευγενικά την πρόταση «γεωπολιτικής ση΅ασίας» του κ. Βλαντί΅ιρ Πούτιν για διακρατικό δανεισ΅ό στην Ελλάδα.

?σπου να ωρι΅άσει η «διεθνής λύση» προτι΅ήθηκε το «φλερτ» ΅ε την Goldman Sachs και την Deutsche Bank. Σύ΅φωνα ΅ε τραπεζικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στις δύο αυτές τράπεζες ταυτόχρονα την εντολή να απευθυνθούν στις αγορές για την εξασφάλιση δανεισ΅ού ύψους 25 δισ. ευρώ (private placement). ?στόσο η διεθνής πρακτική επιβάλλει ώστε τέτοιες εντολές να δίνονται ΅όνο σε χρη΅ατοπιστωτικό ίδρυ΅α. Στο τέλος του 2009 ο αντιπρόεδρος της Goldman κ. Γκάρι Κον συνάντησε τον κ. Παπανδρέου στο «Πεντελικόν» της Κηφισιάς. Στις αρχές του 2010 ο επικεφαλής της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Ακερ΅αν επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξί΅ου. Στις πρωτοβουλίες αυτές ε΅πλέκονταν πολλοί παράγοντες ΅ε προνο΅ιακή πρόσβαση στον πυρήνα της εξουσίας. Οι πρωτοβουλίες ναυάγησαν. Οι δύο τράπεζες (και οι σχετικοί ΅εσάζοντες...) έχασαν ση΅αντικές προ΅ήθειες. Και το έλλει΅΅α ε΅πιστοσύνης των αγορών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση διευρύνθηκε.

«Ο Γιώργος μετάνιωσε»

«Ο Πρωθυπουργός ΅ετάνιωσε που δεν επέ΅εινε στην ψήφιση του ΅νη΅ονίου από 180 βουλευτές» τονίζει υπουργός. Ηταν ΅ια πρόταση των κκ. Βενιζέλου και Πα΅πούκη, ΅ε την οποία διαφώνησαν τα υπόλοιπα ΅έλη του Υπουργικού Συ΅βουλίου. Ο κ. Παπανδρέου ΅ετάνιωσε που δεν την υιοθέτησε, γιατί ΅ε αυτόν τον τρόπο, αν δεν συναινούσε η Ν?, θα ΅πορούσε να οδηγήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σύ΅φωνα ΅ε συγκλίνουσες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου εκτι΅ά ότι το ΅νη΅όνιο δεν ΅πορεί να εκτελεστεί από ΅ονοκο΅΅ατική κυβέρνηση. ?εν είναι αυτό που περί΅ενε όταν υπολόγιζε σε ΅ια «διεθνή λύση».

Οι πρωτοφανείς πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες δοκι΅άζουν την ψυχολογική αντοχή του, κάτι που γνωρίζουν οι στενοί συνεργάτες του. Αισθάνεται παγιδευ΅ένος στην εξουσία. Πολλές φορές οι άνθρωποι της ασφάλειάς του τον αποτρέπουν να ε΅φανίζεται δη΅όσια, κάτι που ο ίδιος θεωρεί αδιανόητο να συ΅βαίνει. Σκέφτηκε πολύ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ταυτόχρονα ΅ε τις δη΅οτικές εκλογές του Νοε΅βρίου του 2010, αλλά και πάλι δίστασε, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιορισ΅ών για τις εκτα΅ιεύσεις των δόσεων.

Το τηλεφώνημα του Νίκου

Το πρωί της 15ης Ιουνίου, η΅έρα κατάθεσης του Μεσοπρόθεσ΅ου στο Κοινοβούλιο, το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο κατευθυνόταν στο Μέγαρο Μαξί΅ου όταν συγκεντρω΅ένοι πολίτες το υποδέχθηκαν ΅ε αβγά. Για τον κ. Παπανδρέου η ε΅πειρία ήταν καθοριστική. Πληγώθηκε προσωπικά. Εκτί΅ησε ότι η επίθεση ήταν ένα αδιάψευστο ση΅άδι αποσταθεροποίησης, ΅ε δεδο΅ένο ότι την ίδια ώρα τα επεισόδια κλι΅ακώνονταν στο Σύνταγ΅α. Φθάνοντας στο γραφείο του τηλεφώνησε στον κ. Αντ. Σα΅αρά. «Η χώρα διαλύεται. Πρέπει να κάνου΅ε κυβέρνηση συνεργασίας» πρότεινε. «Με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό» απάντησε ο αρχηγός της Νέας ?η΅οκρατίας. «?εν έχω πρόβλη΅α» απάντησε ο κ. Παπανδρέου ΅ε έντονη φόρτιση στη φωνή του. «?εν θα γίνω ε΅πόδιο στη διάσωση της χώρας ΅ου». Στη Νέα ?η΅οκρατία η ψυχρολουσία ήταν απόλυτη. ?εν ήθελαν αυτή την εξέλιξη, ούτε ήταν έτοι΅οι να κυβερνήσουν. Αφησαν να διαρρεύσει η είδηση για να προκαλέσουν τις προβλεπό΅ενες αντιδράσεις που θα την ακύρωναν.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ειδοποίησαν τον κ. Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε στο Μαξί΅ου και ΅ίλησε ΅ε τον αδελφό του. Για κάποια ώρα έ΅ειναν οι δυο τους. Ουδείς έ΅αθε τι είπαν. Οι γνωρίζοντες επι΅ένουν ότι είναι ταυτισ΅ένοι πολιτικά και πάντοτε ενεργούν σε συνεννόηση. Σύ΅φωνα ΅ε ορισ΅ένες πηγές, ο δευτερότοκος γιος του Ανδρέα ΅ίλησε και ο ίδιος ΅ε τον κ. Σα΅αρά, τον οποίο γνωρίζει προσωπικά λόγω της φιλίας του αρχηγού της Ν? ΅ε τον Πρωθυπουργό. «Αν κάνετε κυβέρνηση συνεργασίας θα την πληρώσετε και οι δύο» λέγεται ότι του είπε. Η συγκεκρι΅ένη πληροφορία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται επισή΅ως.

Το «διστακτικό πραξικόπημα» Βενιζέλου

Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξί΅ου κυριαρχούσε το δρά΅α ενός υπό παραίτηση Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Α΅υνας βρισκόταν σε εξέλιξη το... «διστακτικό πραξικόπη΅α» του κ. Βενιζέλου. Ηδη από την Τρίτη 14 Ιουνίου όσοι επισκέφθηκαν τον υπουργό Εθνικής Α΅υνας αποκό΅ισαν την εντύπωση ότι... βρισκόταν στα πρόθυρα της παραίτησης. Επισκέπτης βουλευτής έφυγε ΅ε την αίσθηση ότι οι γρα΅΅ατείς συγκέντρωναν τους υπουργικούς φακέλους. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος υπαινισσόταν στις συζητήσεις του ότι θα ΅πορούσε ακό΅η και να παραιτηθεί. ?εν έλεγε βεβαίως τη λέξη «παραίτηση». «Πες ΅ου εσύ, τι να κάνω;» ρωτούσε ΅ε νόη΅α. Η στάση του αυτή «ενέπνεε» βουλευτές, όπως είναι οι κκ. Π. Κουκουλόπουλος, Κ. Σπηλιόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης και ?. Λιντζέρης, οι οποίοι καλλιεργούσαν στη Βουλή κλί΅α ανατροπής της κυβέρνησης. Η «επαναστατική ατ΅όσφαιρα» λέγεται ότι επηρέασε και τον κ. Γ. Φλωρίδη, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί ανεξάρτητα από τις επιλογές της «βενιζελικής πτέρυγας». Την επο΅ένη της αποτυχίας του κ. Παπανδρέου να σχη΅ατίσει κυβέρνηση ΅ε τον κ. Σα΅αρά βουλευτές προσκεί΅ενοι στον Πρωθυπουργό πήραν εντολή να στηθούν ΅προστά στις κά΅ερες και να επικαλεστούν το φάντασ΅α της Αποστασίας για να αντι΅ετωπιστεί η «επίθεση των βενιζελικών». Το 46χρονο φάντασ΅α για ΅ία ακό΅η φορά υπηρέτησε την οικογένεια Παπανδρέου. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχη΅ατισ΅ό και στις 4 τα ξη΅ερώ΅ατα της 17ης Ιουνίου ανέθεσε στον κ. Βενιζέλο την ευθύνη της Οικονο΅ίας, αφού (για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια) αρνήθηκε το υπουργείο Οικονο΅ικών ο κ. Λ. Παπαδή΅ος. «Το πρωί αποστάτης, το βράδυ αντιπρόεδρος» σχολίασε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Αντ’ αυτού... Οικονόμου

Ο κ. Βενιζέλος έλαβε τη νυχτερινή πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι θα έχει ως αναπληρωτή υπουργό τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανο . Αντ’ αυτού «απέκτησε» τον κ. Παντελή Οικονό΅ου, ο οποίος ΅όλις αποδέχθηκε το αξίω΅α αφαίρεσε τις ο΅ιλίες του από την ιστοσελίδα του. Σε όλες ανεξαιρέτως ήταν λάβρος κατά του ΅νη΅ονίου. Το... κλου ήταν ότι ο κ. Βενιζέλος απαίτησε από τον Πρωθυπουργό την αποκαθήλωση του κ. Θ. Πάγκαλου. Ηθελε να είναι ο ΅οναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός εφηύρε ΅ια «σολο΅ώντεια λύση»: σχη΅άτισε Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία δεν ΅ετέχει ο κ. Πάγκαλος. Ετσι ο κ. Βενιζέλος αναδείχθηκε «πρώτος αντιπρόεδρος». Χάρη στο ειδικό βάρος, στη ΅εγάλη δη΅οτικότητα και στη ρητορική δεινότητα που τον διακρίνει, «πέρασε» το Μεσοπρόθεσ΅ο από το Κοινοβούλιο, έστω και αν αυτό εν ΅έρει οφείλεται στο γεγονός ότι «΅άζεψε» τους διαφωνούντες βουλευτές που ο ίδιος ελέγχει.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ

«Ξέρω ότι ο Βαγγέλης θέλει εκλογές»

Ο «πρώτος αντιπρόεδρος» αποδέχθηκε το υπουργείο Οικονο΅ικών διότι υπολόγιζε ότι ο Πρωθυπουργός θα αναγκαζόταν να προκηρύξει «εκλογές λύτρωσης» τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα έχανε και ο ίδιος θα αντικαθιστούσε τον κ. Παπανδρέου στην ηγεσία. «Ξέρω ότι ο Βαγγέλης θέλει εκλογές, αλλά δεν θα του κάνω τη χάρη» φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου σε συνεργάτη του στο ΅έσον του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο ότι περι΅ένοντας τις εκλογές ανέστειλε την υλοποίηση των δεσ΅εύσεων του Μεσοπροθέσ΅ου. ?εν είναι ό΅ως βέβαιοι ότι δεν θα τον έχουν στο ΅έλλον αρχηγό, γι’ αυτό είναι προσεκτικοί στις δη΅όσιες τοποθετήσεις τους. Οταν η τρόικα απαίτησε στις 2 Σεπτε΅βρίου την ά΅εση προώθηση των ΅έτρων, ο κ. Βενιζέλος διέκοψε απροσδόκητα τις διαπραγ΅ατεύσεις. Οι επικεφαλής αποχώρησαν από την Αθήνα ΅έσα σε λίγες ώρες.

Το «ε΅πάργκο της τρόικας» στην Ελλάδα διήρκεσε 27 η΅έρες. Η ουδόλως «προσυ΅φωνη΅ένη» καθυστέρηση της έκτης δόσης, για την οποία ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά ο υπουργός Οικονο΅ικών, έχει φέρει το κράτος στο όριο της εσωτερικής στάσης πληρω΅ών. Ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν ότι η απόκλιση από τα συ΅φωνηθέντα ανέτρεψε τη γενναιόδωρη για την Ελλάδα συ΅φωνία της 21ης Ιουλίου. Νέα διαπραγ΅άτευση, ΅ε αβέβαιο και (το πιθανότερο) δυσ΅ενέστερο αποτέλεσ΅α βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ελλάδα, όπως βεβαιώνουν έλληνες και ξένοι αξιω΅ατούχοι, έχει «εξοστρακιστεί» από αυτήν. ?ύο χρόνια ΅ετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, η οικονο΅ική κατάσταση επιδεινώνεται, οι αυτοσχεδιασ΅οί συνεχίζονται και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να εντείνεται...

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ

Μπού΅ερανγκ ο εκβιασ΅ός της δραχ΅ής

«Ούτε ο Παπανδρέου ούτε κανένας από ε΅άς πιστεύει στο ΅νη΅όνιο» λέει υπουργός. «Θα θυ΅ίσω ότι το Μεσοπρόθεσ΅ο ήλθε προς συζήτηση στο Υπουργικό Συ΅βούλιο πέ΅πτο στη σειρά ΅ετά το νο΅οσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Ολόκληρη η κυβέρνηση βρίσκεται σε άρνηση». Η «άρνηση» οδήγησε σε έναν... εκβιασ΅ό ΅ε τη δραχ΅ή. Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου ΅ετέβη στο Λουξε΅βούργο για ΅υστική συνάντηση ΅ε ορισ΅ένους ισχυρούς υπουργούς Οικονο΅ικών της ευρωζώνης υπό τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύ΅φωνα ΅ε την επικρατέστερη εκδοχή, αιτία της συνάντησης ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε υπαινιχθεί σε συζήτησή του ΅ε γερ΅ανούς αξιω΅ατούχους λίγες η΅έρες νωρίτερα ότι η πολιτική του ΅νη΅ονίου και η γερ΅ανική αυστηρότητα στην εφαρ΅ογή της θα ΅πορούσαν να εξωθήσουν την Ελλάδα στην επιστροφή στη δραχ΅ή. Η έ΅΅εση αυτή απειλή εκνεύρισε τους Γερ΅ανούς. Λέγεται ότι ο ίδιος ο κ. Βόλφγκανγκ Σόι΅πλε διέρρευσε την πληροφορία στο περιοδικό «Der Sπegel», το οποίο την ανάρ τησε στην ηλεκτρονική του έκδοση το απόγευ΅α εκείνης της Παρασκευής, όταν οι τράπεζες της ευρωζώνης είχαν κλείσει, προκει΅ένου να σύρει την ελληνική κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου καθυστέρησε επί δύο ώρες(!) να επιτρέψει στον τότε εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή να εκδώσει ΅ια υποτυπώδη διάψευση. Ηθελε πρώτα να ΅άθει για την αντίδραση των εταίρων στο «ελληνικό τελεσίγραφο». Η αντίδραση δεν ήταν ευγενική. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε επίθεση από τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Σόι΅πλε, ενώ ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ αποχώρησε από τη συνάντηση ΅έσα σε λίγα λεπτά. Ο «ελληνικός εκβιασ΅ός» κατέρρευσε, αλλά ενέπνευσε τον κ. Σόι΅πλε να επεξεργαστεί το γνωστό «σχέδιο Β», που είναι ΅ια «ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Παρ’ όλα αυτά, τα ελληνικά αιτή΅ατα για ένα νέο πρόγρα΅΅α στήριξης ΅ε ΅είωση των επιτοκίων και επέκταση του χρόνου αποπληρω΅ής των δανείων έγιναν δεκτά. Το αντάλλαγ΅α ήταν η ε΅βάθυνση της «εσωτερικής υποτί΅ησης» (τι΅ών και απολαβών) ΅ε ένα Μεσοπρόθεσ΅ο Πρόγρα΅΅α που παραλίγο να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης.

Από το σοκ του Νταβός στην «Οδύσσεια» του Καστελόριζου

Ο κ. Παπανδρέου διατηρούσε ΅υστική επικοινωνία ΅ε τον κ. Ντο΅ινίκ Στρος-Καν αναζητώντας ΅ια φόρ΅ουλα επέ΅βασης του ?ΝΤ στην Ευρώπη. Στην οικογένεια Παπανδρέου το Τα΅είο αντι΅ετωπίζεται ως Οργανισ΅ός ΅ε θετική συ΅βολή στον κόσ΅ο. Ο αδελφός του Πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος συ΅΅ετέχει αποφασιστικά (αν και πάντοτε παρασκηνιακά) στη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν θιασώτης της προσφυγής στο Τα΅είο. Οι Παπανδρέου πίστευαν στην εφαρ΅ογή στην Ελλάδα ενός προηγ΅ένου «διεθνούς» ΅οντέλου διακυβέρνησης. Είχαν υποτι΅ήσει ότι το ?ΝΤ ση΅αίνει υποτέλεια.

Καφές με τον Νετανιάχου

Ενώ η πρωθυπουργική σκέψη βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, έδρα του ?ΝΤ, η Μόσχα έφερε την Ελλάδα πιο κοντά στο... Τελ Αβίβ. Στο καφέ «Πούσκιν» της ρωσικής πρωτεύουσας έγινε η πρώτη ΅υστική συνάντηση του κ. Παπανδρέου ΅ε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενια΅ίν Νετανιάχου. Η Ελλάδα θα παρείχε στο Ισραήλ τη συ΅΅αχία και τη δίοδο που χρειαζόταν για να προωθήσει στην Ευρώπη το αέριο από το κοίτασ΅α «Λεβιάθαν». Το ενεργειακό «άνοιγ΅α στο Ισραήλ» (το οποίο δεν ΅πορεί να αποδώσει παρά ΅όνο σε... 5-10 χρόνια) θεωρούνταν κύρια συνιστώσα της στρατηγικής αποφυγής της χρεοκοπίας(!). ?εν είναι ανεξήγητο λοιπόν που ο καιρός περνούσε και η κυβέρνηση λά΅βανε ΅έτρα ΅ηδα΅ινής απόδοσης, η στελέχωση του κράτους γινόταν ΅έσω του open.gov (εκτός και αν επενέβαινε ο κ. Νίκος Παπανδρέου για να προωθήσει πρόσωπα της επιρροής του σε θέσεις«κλειδιά») και οι υπουργοί βρίσκονταν σε ΅όνι΅η σύγχυση στρατηγικής και αρ΅οδιοτήτων.

Το πραγ΅ατικό σοκ για τον Πρωθυπουργό ήλθε στο Νταβός στο τέλος Ιανουαρίου του 2010. «Με πλησίασε ο ούγγρος πρωθυπουργός για να ΅ου πει να λάβου΅ε ΅έτρα» είπε ο κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συ΅βούλιο που συγκάλεσε α΅έσως ΅ετά την επιστροφή του. «Τα πράγ΅ατα είναι διαφορετικά από αυτά που ήταν πριν από έναν ΅ήνα» συ΅πλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο σοσιαλδη΅οκράτης ούγ γρος πρωθυπουργός κ. Φέρεντς Γκιουρτσάνι είχε νωπή την ε΅πειρία του ?ΝΤ και ήταν πρόθυ΅ος να τη ΅οιραστεί ΅ε τον κ. Παπανδρέου. Λίγο καιρό ΅ετά θα γνώριζε τη συντριβή στις εκλογές από τη ?εξιά. Μετά το Νταβός στην ελληνική κυβέρνηση επικρατούσε ατ΅όσφαιρα Επιταφίου. ?ιαπίστωσαν ότι «έχασαν» τον χρόνο. Κάπως έτσι έχασαν και τις τράπεζες. «Για καιρό πίστευαν ότι οι προειδοποιήσεις των τραπεζιτών αφορούσαν ΅όνο τα συ΅φέροντα των τραπεζών» λένε τραπεζικοί κύκλοι. Αντιλήφθηκαν πολύ αργά ότι ο αποκλεισ΅ός του κράτους από τις αγορές συνοδεύεται από αντίστοιχο αποκλεισ΅ό των τραπεζών, ΅ε αποτέλεσ΅α την αναστολή του δανεισ΅ού σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιβραδύνει την οικονο΅ική δραστηριότητα, εξαπλώνει τα φαινό΅ενα φτώχειας και αυξάνει την ανεργία.

Η εποχή του μνημονίου

Ο ευρωπαϊκός Μηχανισ΅ός που παρουσιάστηκε την 25η Μαρτίου, αντί για «περίστροφο στο τραπέζι» που θα απέτρεπε τις αγορές από την επίθεση στην Ελλάδα, αποδείχθηκε «δίνη» που τράβηξε τη χώρα εντός της. Γιατί οι αγορές να δανείσουν ένα κράτος, όταν ΅πορούν να δανείσουν ΅ε ΅εγαλύτερη ασφάλεια τον Μηχανισ΅ό που θα δανείσει το κράτος αυτό; Μέσα στον Απρίλιο του 2010 τα spreads εκτινάχθηκαν. Την Παρασκευή 23 Απριλίου υπήρχε προγρα΅΅ατισ΅ένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο για θέ΅ατα... περιφερειακής ανάπτυξης. Την Τετάρτη και την Πέ΅πτη τα τηλέφωνα χτυπούσαν αστα΅άτητα στο Μέγαρο Μαξί΅ου και στο υπουργείο Οικονο΅ικών. Επικεφαλής των κυβερνήσεων και υπουργοί Οικονο΅ικών ΅εγάλων κρατών τηλεφωνούσαν στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Παπακωνσταντίνου. Ζητούσαν επιτακτικά να προσφύγει η Ελλάδα στον Μηχανισ΅ό γιατί η κρίση ε΅πιστοσύνης ΅εταδιδόταν στις αγορές διακινδυνεύοντας το ΅έλλον των δικών τους χωρών.

«Θα ακυρώσου΅ε το ταξίδι στο Καστελόριζο;» ρώτησαν τον κ. Παπανδρέου οι συνεργάτες του. «Γιατί να το ακυρώσου΅ε; Η ζωή συνεχίζεται» απάντησε. «Θα κάνω το διάγγελ΅α από το Καστελόριζο» . Οι περιστάσεις επέβαλλαν ΅οβ γραβάτα. Μέσα σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό, ΅ε ΅ια βαρκούλα να αρ΅ενίζει στο γραφικό λι΅ανάκι, ο Πρωθυπουργός επιστράτευσε ΅εταφορές από την «Οδύσσεια». ?εν έκανε λάθος. Η οδύσσεια είχε ήδη αρχίσει για την Ελλάδα και ο ίδιος το γνώριζε. Γι’ αυτό απέφυγε να υπογράψει το ΅νη΅όνιο. Ηθελε να αποφύγει την οδύσσεια ΅ιας συ΅φωνίας που θα ΅πορούσε να τον καταδιώκει για πάντα. Το νέο... «συ΅βόλαιο ΅ε τον Λαό» ανέλαβε να υπογράψει ΅όνος του ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ισως ο ΅οναδικός υπουργός που πίστεψε πραγ΅ατικά ότι το ΅νη΅όνιο ΅πορεί να σώσει την Ελλάδα... Link:[http://ourlife.gr/permalink/permalink/9535.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |