ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες αγοράζουν άρματα μάχης /

Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες αγοράζουν άρματα μάχης



Το θέμα της αγοράς από την Ελλάδα αμερικανικών αρμάτων μάχης, το οποίο είχε θέσει την περασμένη Παρασκευή, ευρωβουλευτής του ακροδεξιού και εθνικιστικού «Κόμματος των Ελευθέρων», του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ζητώντας από την αυστριακή κυβέρνηση την άμεση αποσαφήνισή του, ανακίνησε στις κυριακάτικές εκδόσεις της, μερίδα του αυστριακού Τύπου, προβάλλοντάς το μάλιστα ως πρωτοσέλιδο.

Ιδιαίτερη προβολή γίνεται από τη μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή, λαϊκιστική, εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» που με πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο «Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες αγοράζουν άρματα μάχης», δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες ρεπορτάζ στις του πολιτικού της συντάκτη Πέτερ Γκναμ με τίτλο «Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες θέλουν να αγοράσουν από τις ΗΠΑ άρματα μάχης με τα δικά μας ευρώ».

Ο συντάκτης επικαλείται δημοσίευμα του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία», γύρω από σενάρια αγοράς, από την Ελλάδα, 400 αμερικανικών αρμάτων μάχης «M1 A1», ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σημειώνει πως εάν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί η συναλλαγή, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι έχουν γίνει οι διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές, αρκεί για να προκαλέσει αναστάτωση, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης θεωρούν «συμφέρουσα» την τιμή των οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία ο ελληνικός στρατός θα προμηθευτεί τα άρματα μάχης, στην οποία τιμή θα πρέπει να προστεθούν, όπως σημειώνεται και τα έξοδα συντήρησης του εξοπλισμού.

Παρατίθενται επίσης οι αντιδράσεις των δύο ακροδεξιών κομμάτων της αυστριακής αντιπολίτευσης, που καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την αγορά αμερικανικών αρμάτων μάχης από την Ελλάδα, τη στιγμή που, όπως σημειώνεται σχετικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη οι χώρες - μέλη επεξεργάζονται πακέτα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ανάλογο πνεύμα, η επίσης λαϊκιστική «Εστεράιχ», δημοσιεύει σχετική είδηση με τίτλο «Η Αθήνα εξοργίζει τους πιστωτές της στην Ευρώπη: Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες θέλουν να αγοράσουν 400 αμερικανικά άρματα μάχης», ενώ αναφορά στο ίδιο θέμα έχει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση και η έγκυρη «Ντερ Στάνταρντ», τιτλοφορώντας το «400 αμερικανικά άρματα μάχης για τους χρεοκοπημένους Έλληνες».

Η Ντερ Στάνταρντ επικαλείται επίσης πληροφορίες του Περιοδικού «Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία», σημειώνοντας πως παρά τον κίνδυνο χρεοκοπίας, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να προμηθευτεί 400 μεταχειρισμένα αμερικανικά άρματα μάχης, τύπου «Μ1Α1-Abrams», ενώ οι αρχές των ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει την αγοραπωλησία και ο ελληνικός στρατός φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για 20 αμφίβια άρματα μάχης, χωρίς, όμως, να έχει επιβεβαιωθεί, προς το παρόν, η συναλλαγή.

Προστίθεται ακόμη πως από τον ελληνικό Τύπο θεωρείται χαμηλή η τιμή, στην οποία θα προμηθευτεί η Ελλάδα τα άρματα μάχης, ενώ σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος επισημαίνεται πως οι υψηλός προϋπολογισμός για εξοπλισμούς στην Ελλάδα, που έχει επικριθεί στο παρελθόν, οφείλεται στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία επίσης δαπανά μεγάλα ποσά για τον ίδιο σκοπό.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, σε ανακοίνωση του Κόμματος των Ελευθέρων, ο ευρωβουλευτής του Αντρέας Μέλτσερ, ζητούσε επιτακτικά από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), την άμεση αποσαφήνιση για το εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα προτίθεται να αγοράσει πολλές εκατοντάδες αμερικανικά άρματα μάχης τύπου «M1 A1 Abrams».

Όπως τόνιζε ο ίδιος, είναι απαράδεκτο εάν τα πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ των Αυστριακών φορολογούμενων τα οποία ρέουν στην Αθήνα, δαπανούνται εκεί για πανάκριβες αγορές όπλων.

Επιπλέον, έθετε το ερώτημα για ποιό λόγο η Ελλάδα, εφόσον είναι να αγοράσει άρματα μάχης, δεν τα αγοράζει από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κάνει αυτή την αγορά στις ΗΠΑ, μετατρέποντας, όπως σημείωνε, την ακριβή διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αμερικάνικο πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας.


Πάρε θέση στις παγκόσμιες αγορές
Άνοιξε δωρεάν ένα demo λογαριασμό!ΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/242458/oi-hreokopimenoi-ellines-agorazoun-armata-mahis/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |