ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Ζούγκλα… χωρίς αυτοκίνητα /

Ζούγκλα… χωρίς αυτοκίνητα



Σε… φιάσκο κατέληξε η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να αποκλείσει χθες το πρωί τμήμα του κέντρου του Βόλου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.
Η πόλη χθες θύμιζε Αθήνα με… δακτύλιο, καθώς όλη η κυκλοφορία, λόγω του αποκλεισμού του κέντρου, παροχετεύονταν στους στενούς δρόμους πάνω από την οδό Γαζή με τα αυτοκίνητα να πηγαίνουν κυριολεκτικά… σημειωτόν. Υπήρξαν καταγγελίες από συμπολίτες που έκαναν ακόμη και 30 λεπτά προκειμένου να διασχίσουν την οδό Γαλλίας και να φτάσουν στον προορισμό τους στο κέντρο, ενώ η βροχή και η απεργία των ιδιοκτητών ταξί ήταν δύο ακόμη επιβαρυντικοί παράγοντες που οδήγησαν στη παταγώδη αποτυχία της πρωτοβουλίας που πήρε ο Δήμος Βόλου και που φαίνεται να δικαιώνει εκείνους τους φορείς που κατά τη διαβούλευση για το κυκλοφοριακό, είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την υιοθέτηση του μέτρου του δακτυλίου στο κέντρο της πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ελλιπής οργάνωση και ασυνεννοησία των αρμοδίων εκφράστηκε και στη συνεργασία του Δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ. Ο Δήμος είχε προαναγγείλει ότι στον τρίωρο αποκλεισμό του κέντρου τα λεωφορεία θα μετέφεραν δωρεάν τους επιβάτες. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ. Μετά τις απανωτές γκάφες που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένταση και εκνευρισμό σε εκατοντάδες οδηγούς ο Δήμος σε συνεργασία με την Τροχαία έσπευσε άρον - άρον να ανοίξει το κέντρο για τα ΙΧ μία ώρα νωρίτερα. Ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μόσχος ομολόγησε ότι η πρωτοβουλία του Δήμου είχε οικτρά αποτελέσματα και ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο για την ταλαιπωρία που υπέστη.
Σημειώνεται πως το κομμάτι του κέντρου που είχε αποκλειστεί ήταν αυτό που περικλείεται από τους δρόμους Χατζηαργύρη - Μαυροκορδάτου - Γαζή - Ιάσονος.

Εκδήλωση στο Δημαρχείο
Εξάλλου χθες το απόγευμα στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου με θέμα τη «Βιώσιμη Κινητικότητα». Ομιλητές ήταν οι: Βασίλης Σγουρής, Δ/ντής ΑΝΕΒΟ, με θέμα «Χαρακτηριστικά Μετακινήσεων και στάθμευσης στο κέντρο του Βόλου. Σκέψεις και Προτάσεις»
β) Γεωργία Ζαπάντη, Προϊσταμένη Τμήματος Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού της Δ/σης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου με θέμα «Εναλλακτικές Μορφές Μετακίνησης» και
γ) Κων/νος Καραγιάννης, Πολ. Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος, Πρ. Συλλόγου Πολ. Μηχανικών.
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προβολή video με καλές πρακτικές ευρωπαϊκών πόλεων για τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας, ενώ στο χώρο του Δημαρχείου παρουσιάστηκε έκθεση με έργα των μαθητών του ΔΙΕΚ για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, ενώ βραβεύτηκε και η καλύτερη ζωγραφιά του σχετικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στα σχολεία με σχετικό θέμα. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |