ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Έτσι απαντούν Κύπρος και Ισραήλ στις τουρκικές προκλήσεις /

Έτσι απαντούν Κύπρος και Ισραήλ στις τουρκικές προκλήσεις



Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές, μια επίσκεψη στην Κύπρο καθίσταται βαρύνουσας σημασίας, αφού όπως αποκάλυψε το κυπριακό πόρταλ Sigmalive, στις 10 Οκτωβρίου φθάνει στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ για διήμερη επίσκεψη. Μπορεί να πρόκειται για την επίσκεψη η οποία είχε αναβληθεί, όμως κύκλοι του προεδρικού δήλωσαν ότι η επίσκεψη έχει τόσο ουσιαστική όσο και σημειολογική σημασία. Oι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η επίσκεψη θα ενισχύσει το συντονισμό του τριγώνου Αθήνα - Λευκωσία - Τελ Αβίβ, αλλά ταυτόχρονα θα εμβαθύνει τις ήδη ενισχυμένες Κυπρο- Ισραηλινές σχέσεις. Στην ατζέντα θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται το ζήτημα του φυσικού αερίου και οι απειλές της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι τον Πρόεδρο Πέρεζ θα συνοδεύει μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών.
Συνεχίζεται και σήμερα η γεώτρηση
Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η διαδικασία της γεώτρησης στο οικόπεδο «12» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου για εντοπισμό υδρογονανθράκων από την αμερικανική εταιρεία Noble, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλων Κασίνης.

Ο κ. Κασίνης είπε ότι η γεώτρηση έφτασε ήδη στον πυθμένα της θάλασσας, τον οποίο αναμένεται να αρχίσει να τρυπά κατά το απόγευμα.

Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία της γεώτρησης υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις μήνες αναλόγως των δυσκολιών που θα υπάρξουν. Πρόσθεσε ότι για την ώρα δεν διαφαίνεται ανάγκη επιπλέον γεώτρησης.

Ερωτηθείς για το πράσινο φως που δόθηκε από τις ισραηλινές Αρχές στη Delek για να εξαγοράσει από τη Noble Energy το 30% των δικαιωμάτων στο οικόπεδο «12» και κατά πόσο υπάρχει ανάλογο αίτημα ενώπιον των κυπριακών Αρχών, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η Noble ζήτησε κάτι τέτοιο και αξιολογείται από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή προς τον Υπουργό Εμπορίου.

Οπως είπε, την άδεια αυτή την δίνει το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εμπορίου.

Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπήρξε κατάληξη, αφού αξιολογούνται η τεχνική κατάρτιση, η οικονομική κατάρτιση και η εμπειρογνωμοσύνη που έχουν.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία. Ολα αυτά αξιολογούνται από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή προς τον Υπουργό», ανέφερε.

Ο κ. Κασίνης βρίσκεται στο Λονδίνο για μια σειρά διαλέξεων στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και σε συνέδριο των Middle East and North African Countries για θέματα Μέσης Ανατολής και για τις προοπτικές εύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οπως μεταδόθηκε χθες από την ισραηλινή ιστοσελίδα ''Globes'', οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Delek, Αvner Oil και Gas LP και Delek Drilling LP, έχουν λάβει άδεια για να επενδύσουν στα κυπριακά έργα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι δύο εταιρείες έχουν δικαίωμα να αγοράσουν το 15% έκαστη των δικαιωμάτων στο κυπριακό τεμάχιο 12 από τη Noble Energy.

Η κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με τη ''Globes'', θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην Avner και τη Delek Drilling προκειμένου να εξασκήσουν αυτό το δικαίωμα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Οι ελληνοκύπριοι ψαχνουν τον μπελά τους" απειλούν οι Τούρκοι

"θα συνεχίσουμε τις έρευνες" είπε ο Χριστόφιας στον γγ του ΟΗΕΠΗΓΗ: onalert.gr Link:[http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=8412]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |