ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 7-2011 >Κοντά στο σημείο “μηδέν” πάλι η συζήτηση για το χρέος /

Κοντά στο σημείο “μηδέν” πάλι η συζήτηση για το χρέος



Στο σημείο μηδέν επιστρέφουν οι συζητήσεις για τη συνολική λύση του ελληνικού χρέους. Το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης και αντικατάστασης ελληνικών ομολόγων που λήγουν με νέα «τορπιλίζεται» από την S&P’s αλλά και από τους Γερμανούς που φαίνεται να το εγκαταλείπουν, αν και τις προηγούμενες μέρες, όσο διαρκούσε η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο στην Αθήνα, διέχεαν μια αίσθηση ότι ήραν τις επιφυλάξεις τους, ότι όλα έχουν «κλειδώσει» και απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες και ανακοινώσεις.

Αντί αυτά να συμβούν όμως στην προσεχή σύνοδο Eurogroup της Δευτέρας, Γερμανοί συνεπικουρούμενοι από Φινλανδούς και Αυστριακούς άρχισαν να «τσινάνε» και να μεταθέτουν για αργότερα τις αποφάσεις, για μέχρι και το φθινόπωρο. Μπορεί ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν να εμφανίζεται ακόμη αισιόδοξος ότι «κάτι θα βγει» από τη σύνοδο της ευρωομάδας, αλλά κρατάει πλέον και αυτός μικρό καλάθι για το πόσο σημαντική θα είναι η πρόοδος αυτή που θα σημειωθεί.

Έτσι οι Γερμανοί όχι μόνο πήραν πίσω το «καρότο» που πρότειναν ώστε να επιβληθεί το «μαστίγιο» στην Ελλάδα, αλλά αφήνουν έκθετη ως ένα βαθμό τη χώρα, όχι μόνο στα συνήθη κερδοσκοπικά παιχνίδια, αλλά και στην εφαρμογή του ίδιου του προγράμματος που μόλις ψηφίστηκε, αφού απειλεί τον στόχο για ταχεία προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις αποκρατικοποιήσεις.

Το σχέδιο δεν εγκαταλείφθηκε αφού, όπως παρατηρούν αρμόδια στελέχη στο οικονομικό επιτελείο, η ΕΚΤ και ο κ.Τρισέ, αυτοί δηλαδή που κινούν τα νήματα στην υπόθεση αυτή, δεν έχουν ακόμα μιλήσει, ούτε συμμερίστηκαν τις προηγούμενες μέρες την «ευφορία» που δημιουργήθηκε.

Το σίγουρο πλέον είναι πως με το «καρότο» της διάσωσης, κάτι άλλο θέλουν πλέον να πετύχουν και κυρίως, όπως όλα δείχνουν, την ταχεία εφαρμογή όσων ψηφίστηκαν, μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν εστιάζονται τόσο στα φοροεισπρακτικά μέτρα άμεσης απόδοσης, που θεωρούνται ήδη και στην ΕΕ ως θνησιγενή, αλλά στις δομικές μεταρρυθμίσεις που «σκάλωσαν» επί ένα χρόνο, παρότι και εκείνες ψηφίστηκαν με το Μνημόνιο 1.

Και ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση «κονταροχτυπιούνται» υπό τη σκιά των σκληρών μέτρων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα οι πολίτες, στο τέλος Ιουλίου καταφθάνει και πάλι στην Αθήνα η τρόικα, για να «τρέξει» την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και η προοπτική συμπληρωματικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος φέτος, ιδιαίτερα στο σκέλος της περιστολής των δαπανών του δημοσίου, η αποσαφήνιση των τομέων της οικονομίας που θα χρειαστούν την τεχνογνωσία από τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας, καθώς και το νέο πακέτο διάσωσης που ετοιμάζεται.

Ανατροπές και απολύσεις

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο που ανακοινώθηκε μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, προβλέπει την πλήρη εμπλοκή των Ευρωπαίων στη λειτουργία του κράτους μέσω τεχνικής βοήθειας σε 10 νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Προβλέπει επίσης νέες μειώσεις μισθών, κλείσιμο φορέων και ΔΕΚΟ, αυξήσεις τιμολογίων, νέες περικοπές στις συντάξεις και αλλαγές στα εργασιακά.

Στη νέα έκδοση του Υπουργείου Υγείαςυ (σελ. 114) αναφέρεται ξεκάθαρα πλέον ο όρος των απολύσεων (dismissed), εφόσον οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα είναι πάνω από 12 μήνες σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (δηλαδή παίρνουν το 60% του βασικού τους μισθού μόνο) και δεν έχουν βρει άλλη θέση απασχόλησης.

Οι τομείς στους οποίους θα τοποθετηθούν τα στελέχη από την Ευρώπη για να προωθούν τις αλλαγές και να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης είναι: αγορά εργασίας, επενδύσεις, αναμόρφωση δικαστικού συστήματος, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, φορολογία, έλεγχος δαπανών, αναδιοργάνωση Δημοσίου, αναμόρφωση αγορών αγαθών και υπηρεσιών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως υπήρξαν καθυστερήσεις μέχρι τώρα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στους περιορισμούς που θέτουν τόσο η δημόσια διοίκηση, με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, όσο και ο πολιτικός συντονισμός.


Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπονται επίσης:

• Η νέα μείωση των μισθών, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

• Το «λουκέτο» εντός του Αυγούστου για 6 ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ και ΙΓΜΕ) και τη συγχώνευση άλλων 5 (ΟΣΚ, Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε., ΔΕΠΑΝΟΜ και ΕΘΙΑΓΕ με ΔΗΜΗΤΡΑ). Προβλέπει επίσης σημαντική συρρίκνωση της ΕΡΤ. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει το κλείσιμο άλλων 40 μικρών οργανισμών του Δημοσίου καθώς και η συγχώνευση άλλων 25.

• Η αύξηση των τιμολογίων των ΟΣΕ και ΟΑΣΑ τουλάχιστον κατά 25% στο πρώτο τρίμηνο του 2013! Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες θα επανεξεταστούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης των δύο ομίλων. Παράλληλα, έχει ζητηθεί από όλες τις ΔΕΚΟ να καταρτίσουν σχέδια περικοπών δαπανών (μισθολογικών και άλλων) κατά 10%.

• Η επανεξέταση του συστήματος όλων των κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα με την ταυτόχρονη θέσπιση εισοδηματικών κι άλλων κριτηρίων για την παροχή τους. Στόχος είναι να περιοριστούν οι εισπράξεις κοινωνικών επιδομάτων από αυτούς που δεν τα δικαιούνται. Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι έτοιμο σχέδιο συνολικής αναθεώρησης των προγραμμάτων κοινωνικών παροχών.

• Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει προχωρήσει και η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων.

• Η αναθεώρηση μέσα στον Ιούλιο της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

• Η αναθεώρηση του συστήματος των αναπηρικών συντάξεων ώστε οι δαπάνες γι’ αυτές να μειωθούν.

• Η περικοπή του εφάπαξ για τους συνταξιούχους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μάλιστα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες για το πώς θα προχωρήσει η περικοπή των εφάπαξ. ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=132188]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |