ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >Ο Βενιζέλος “ξαναβλέπει” έκτακτη εισφορά και φόρους στα ακίνητα /

Ο Βενιζέλος “ξαναβλέπει” έκτακτη εισφορά και φόρους στα ακίνητα



Ραντεβού στην Αθήνα δίνουν ξανά τις επόμενες μέρες οι επικεφαλής της τρόικας, που έρχονται να διαπιστώσουν ποιες αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο θέλει να επιφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου και να τις επικυρώσουν εφόσον τις δεχτούν.

Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να δώσει «ανάσα» στην πραγματική οικονομία, με μέτρα που δεν θα ξεφύγουν όμως από τις επιταγές του Υπουργείου Υγείαςυ.

Ήδη στο Λουξεμβούργο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν που παρίσταται στις συνεδριάσεις Εurogroup και Ecofin για την Ελλάδα θέλησε να ανιχνεύσει τι ετοιμάζει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος όμως του είπε πως καλύτερα θα είναι να τα συζητήσουν αυτά στην Αθήνα.

Επιστρέφοντας από το Λουξεμβρούργο στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να περάσει από τις "συμπληγάδες" της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων το μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς νόμους που το συνοδεύουν και να οριστικοποιήσει μέτρα 6,4 δισ. ευρώ για φέτος. Εκεί θα επιχειρήσει να βάλει και τη δικά του «πινελιά».

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο πρέπει να αντιμετωπίσει την "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού που ήδη βρίσκεται στα 3,2 δισ. ευρώ, να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, να προχωρήσει τα σχέδια για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ και να ολοκληρώσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα το φορολογικό.

Πάντως όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο «μέτωπο» της φορολογίας επανεξετάζονται τα εξής μετρα:

-Έκτακτη Eισφορά

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση του πρώην υπουργού Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο «κεφαλικός φόρος» θα επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος (πραγματικό ή τεκμαρτό) και θα αφορά έτσι πάνω από 3.000.000 φορολογούμενους.Σύμφωνα με το Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής τα έσοδα από την εισφορά για το τρέχον έτος υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ.

-Aκίνητα

Aνοικτό παραμένει το ύψος που θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Aκίνητης Περιουσίας. H πρόταση Παπακωνσταντίνου προβλέπει τη μείωσή του από τις 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ. Oι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα βρίσκονται φέτος σε κλοιό φορο-επιβαρύνσεων, καθώς, εκτός από τον ΦAΠ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο τέλος που θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔEH αλλά και με έκτακτη εισφορά.

Eξάλλου οι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως και 0,9%.

Aυτά πάντως που θεωρούνται δεδομένα είναι το «πάγωμα» της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η αναστολή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση κατοικιών (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική) τουλάχιστον έως και το 2013, καθώς πρόκειται για προτάσεις που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο νέος υπουργός.

Τα “κλειδωμένα”

Για τα μέτρα που έχουν ήδη "κλειδώσει" δεν αναμένονται αλλαγές και σε αυτά περιλαμβάνονται:

-Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%

-Η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης.

-Η αύξηση των φόρων στα φθηνά τσιγάρα.

-Η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

-Η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και σκάφη αναψυχής.

-Η επιβολή νέας εισφοράς βίας 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση της κατά 0,5% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις.

-Η μείωση κατά 10% στο εφάπαξ και η μείωση στις επικουρικές συντάξεις.

-Η ειδική εισφορά 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ και η γενική αύξηση της εισφοράς για συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ. ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=129058]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |