ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 3 Ιουλίου /

Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 3 Ιουλίου



Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου στις 3 Ιουλίου για μια έκτακτη σύνοδο με στόχο την οριστικοποίηση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι, μέχρι εκείνη την ημερομηνία, το ελληνικό κοινοβούλιο θα έχει υιοθετήσει το Μεσοπρόθεσμο. Αναμένει επίσης ότι στις 3 Ιουλίου θα αποφασιστούν οι βασικές γραμμές του νέου σχεδίου δανεισμού για την Ελλάδα.

Γιούνκερ και Ρεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισαν τη δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι ως το τέλος Ιουνίου θα προωθήσουν όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου Υπουργείου Υγείαςυ της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Συμπλήρωσαν ότι εφόσον η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα κρίνει ότι οι όποιες αλλαγές αποφασίσθηκαν στο υπάρχον Μνημόνιο είναι συμβατές προς αυτό και ότι η Ελλάδα πράττει τα δέοντα, θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα στην αρχή του Ιουλίου.

Ανέφεραν επίσης ότι στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας έχει υπάρξει επί της ουσίας συμφωνία η οποία διασφαλίζει ότι η εν λόγω συμμετοχή θα είναι εκούσια από πλευράς τραπεζών.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Eurogroup για τις κοινωνικές αντιδράσεις στην Ελλάδα, σημείωσε πως τον "αγγίζουν" και ότι γι΄ αυτό υπέβαλε προ ημερών ορισμένες προτάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.


Ο Γιούνκερ είπε, επίσης, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί κατά τη συνάντησή του, την Τρίτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.


ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να είναι βέβαιο πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας είναι σε καλό δρόμο και πως θα χρηματοδοτηθεί από την ευρωζώνη προτού δώσει την επόμενη δόση του δανείου στην Αθήνα.

Ευ. Βενιζέλος

"Για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου του Eurogroup. Για να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση "πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος", πρόσθεσε.

Όλι Ρεν

"Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται, γιατί η εναλλακτική, η χρεοκοπία είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα", τόνισε ο επίτροπος Όλι Ρεν. "Μία στάση πληρωμών είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα, και , κατά συνέπεια, είναι προς το συμφέρον της να εργασθεί τώρα για ένα πακέτο (μέτρων λιτότητας) και έτσι να αποφύγει τη χρεοκοπία", είπε.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

"Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει μόνη της τις συνθήκες για την καταβολή της επόμενης δόσης, όπως έχουμε συμφωνήσει", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Πρώτα πρέπει η Ελλάδα να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις. Μετά μπορεί να αποφασιστεί ένα νέο πακέτο, έτσι ώστε να είναι εφικτή η εκταμίευση της δόσης", είπε στο ρ/σ Deutschlandfunk.

"Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε, όμως και η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις δικές της", επισήμανε, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση.

"Πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση πρέπει να διασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις και αυτό σημαίνει διασφάλιση της χρηματοδότησης ενός νέου προγράμματος. Προς τούτο είναι απαραίτητα πρόσθετα μέτρα", τόνισε.

Υπογράμμισε και τη σημασία συναίνεσης και της αντιπολίτευσης στο νέο πρόγραμμα βοήθειας. "Για το δύσκολο πρόγραμμα που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα, θα υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, εάν μπορέσει να υπάρξει η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όπως στην Πορτογαλία ή όπως σε άλλες χώρες".

Κατά τον κ. Σόιμπλε η καθυστέρηση που υπάρχει στη λήψη των αποφάσεων οφείλεται στο ότι "οι Έλληνες πρέπει να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις".

Προειδοποίησε δε ότι "εάν οι Έλληνες δεν θελήσουν ή δεν μπορέσουν να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, ο προτεινόμενος δρόμος δεν θα μπορέσει να ακολουθηθεί".


Υποχωρεί το ευρώ και τα χρηματιστήρια- ανεβαίνουν τα spread


Αμερικανική παρέμβαση

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τις χώρες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν γρήγορα το ελληνικό ζήτημα, υποστηρίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρεται στη συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup και επικαλείται δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης.


Ο Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθεί την προσεχή Τετάρτη με τους επικεφαλής της τρόικας.


Διαβάστε ακόμα:

Spiegel: Συμβιβαστική πρόταση Σόιμπλε
Πρωτοσέλιδο Spiegel με «επικήδειο» για το ευρώ
Μέρκελ: Ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών
Ευ. Βενιζέλος: Προτεραιότητα η δίκαιη κατανομή βαρών
Γιούνκερ: Να αρθρώσουμε λόγο που να ξαναδώσει ελπίδα ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |