ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί για την Ελλάδα /

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί για την Ελλάδα



Σε μιαν ακόμα προσπάθεια να διευθετηθεί το μείζον ζήτημα με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους προχωρούν σε λίγες ώρες στο Βερολίνο Γαλλία και Γερμανία.

Μετά τις καταιγιστικές διεργασίες στο πολιτικό πεδίο στην Αθήνα και με τον βραχνά της εξεύρεσης μιας άμεσης, όσο και πειστικής, απάντησης της ΕΕ προς τις αγορές που πλέον ποντάρουν ανοικτά σε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ένα «ελληνικό ατύχημα», προεξοφλώντας στα spreads των ελληνικών ασφαλίστρων κινδύνου πιθανότητες χρεοκοπίας άνω του 78% (!!!), η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα αναζητήσουν μια μέση οδό, μια χρυσή τομή, στις μεταξύ τους διαφωνίες ως προς την προτιμητέα «λύση» για το ελληνικό πρόβλημα, λίγα μόνον εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 του μήνα.

Μέχρι στιγμής η Γαλλία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της, απορρίπτοντας οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε αντιδιαστολή με τη Γερμανία που θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση τη συμμετοχή ιδιωτών σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας μας. Σε κάτι όμως συμφωνούν Βερολίνο και Παρίσι κι αυτό είναι η απαίτησή τους από την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση ενός αυστηρού προγράμματος περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων.

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Αθήνα όμως έχουν επισπεύσει τις όποιες διαδικασίες στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, κάμπτοντας την «σκληρή» στάση των δύο κορυφαίων πολιτικών ταγών της Ένωσης κι έτσι το ραντεβού στο Βερολίνο εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε μια «οργανωμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους».

Εξάλλου ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μια τέτοια φράση – και μια τέτοια εξέλιξη – σκιαγράφησε στην δευτερολογία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια “οργανωμένη προσπάθεια διευθέτησης του χρέους της χώρας μας”, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Της δήλωσης αυτής είχε προηγηθεί, νωρίτερα το πρωί, τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Στην επικοινωνία αυτή που είχε θέμα ακριβώς τις σκληρές ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο μεν κύριος Παπανδρέου δεσμεύτηκε για πολλοστή φορά πως η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η χώρα θα τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ και η ΕΕ για τη συνέχιση της χρηματοδότησής μας, η δε κυρία Μέρκελ εξέφρασε την στήριξή της στον κύριο Παπανδρέου και την πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει στο θέμα του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Ανάλογη εντύπωση τέλος προκάλεσε μέσα στην ημέρα και η στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Κι αυτό γιατί αποτυπώθηκε σε επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης, δια στόματος του εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό, ο οποίος τόνισε ότι το Παρίσι έχει … «εμπιστοσύνη στον κύριο Παπανδρέου ότι θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και ότι θα συνεχίσει το θαρραλέο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»…

Συνεπώς, όλα δείχνουν πως στην επικείμενη συνάντησή τους Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν να γεφυρώσουν μικρότερη απόσταση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Οψόμεθα … ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=128566]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |