ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 5-2011 >Έβαψε γκρίζο το Αγαθονήσι ο Νταβούτογλου /

Έβαψε γκρίζο το Αγαθονήσι ο Νταβούτογλου



Γκρίζα χρω΅άτισε το Αγαθονήσι και το Φαρ΅ακονήσι – συγκρίνοντάς τα ΅ε τα Ί΅ια – ο Αχ΅έτ Νταβούτογλου τον Ιούνιο του 2009, σύ΅φωνα ΅ε απόρρητο τηλεγράφη΅α που διέρρευσε από το WikiLeaks. Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από άλλα απόρρητα τηλεγραφή΅ατα, αν και η Ουάσιγκτον αναγνώριζε ότι τα νησιά αποτελούν κυρίαρχο ελληνικό έδαφος, έπαιζε διπλό παιχνίδι.

Διαβεβαίωνε την Αθήνα για το δίκαιο των θέσεών της, καλώντας την ωστόσο να ΅ην απαντά «προκλητικά» στις τουρκικές υπερπτήσεις, ενώ καλούσε την Αγκυρα να παύσει τις υπερπτήσεις, επειδή ενίσχυαν τα ελληνικά επιχειρή΅ατα στο Αιγαίο. Μάλιστα επέδωσε, κατ’ εντολήν της Χίλαρι Κλίντον, παράλληλα διαβή΅ατα στις δύο πρωτεύουσες.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», στις αρχές του Μαΐου του 2009 ο α΅ερικανός πρεσβευτής στην ’γκυρα Τζέι΅ς Τζέφρι συναντιέται ΅ε το νού΅ερο 2 του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χασάν Ισγκίζ (σή΅ερα είναι διοικητής της 1ης Στρατιάς), ΅ε θέ΅α το Αιγαίο. Έχει προηγηθεί ένα εξά΅ηνο έντασης και τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρ΅ακονήσι.

Όπως προκύπτει από ε΅πιστευτικό τηλεγράφη΅α από την α΅ερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, ο Τζέφρι λέει στον στρατηγό ότι πολλά από τα επιχειρή΅ατα της Τουρκίας σχετικά ΅ε το καθεστώς του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο έχουν ουσία. Αλλά «η α΅φισβήτηση της κυριαρχίας δύο κατοικη΅ένων νησιών, του Αγαθονησίου και του Φαρ΅ακονησίου, δεν εξυπηρετεί την Τουρκία».

Υποστηρίζει ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από αυτά τα νησιά είναι εναντίον των στόχων της Τουρκίας κι αυτό επειδή ενισχύουν τα ελληνικά επιχειρή΅ατα ότι όλες οι τουρκικές αντιρρήσεις στις «διεκδικήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν πρέπει να λα΅βάνονται υπ’ όψιν». Ο Τζέφρι πιέζει τον στρατηγό να στα΅ατήσει τις υπερπτήσεις και να συνεχίσει να συνεργάζεται ΅ε την Ελλάδα στα θέ΅ατα του Αιγαίου. «Ο Ισγκίζ έλαβε υπ’ όψιν του τα ση΅εία αυτά, αλλά ούτε επιβεβαίωσε ότι οι υπερπτήσεις έχουν συ΅βεί, ούτε συ΅φώνησε να βάλει τέλος σε αυτές», σχολιάζει ο α΅ερικανός πρεσβευτής.

Το ίδιο θέ΅α θέτει ο Τζέφρι και στον τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Ερτουγρούλ Απακάν. Ο τούρκος αξιω΅ατούχος φέρεται να είναι ενοχλη΅ένος από την έγερση του θέ΅ατος των υπερπτήσεων από τους Α΅ερικανούς και λέει ότι θα ερευνήσει τον «ισχυρισ΅ό».

Μάλιστα δια΅αρτύρεται για την αποτυχία της Ελλάδας να διαβουλεύεται ΅ε την Τουρκία στη βάση των συ΅φωνη΅ένων ΅ηχανισ΅ών και εκφράζει την οργή του για το γεγονός ότι ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε ερή΅ην του τον τούρκο πιλότο για τη σύγκρουση τουρκικού ΅ε ελληνικό πολε΅ικό αεροσκάφος που είχε ως αποτέλεσ΅α τον θάνατο ενός έλληνα πιλότου το 2006.

Ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ αναφέρεται στον τραγικό θάνατο του σ΅ηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 2006, ύστερα από θερ΅ό επεισόδιο ελληνικών ΅ε τουρκικά ΅αχητικά. Ο τούρκος αξιω΅ατούχος υποστηρίζει, και όπως επιση΅αίνει ο Τζέφρι «΅πορεί να έχει δίκιο», ότι «τα ίχνη του ραντάρ και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το ελληνικό αεροσκάφος χτύπησε το τουρκικό F16 από πίσω» και ότι η δίκη ήταν «αναξιόπιστη». Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ισχυρίζεται ότι για το συ΅βάν έφταιξε ο Ηλιάκης.ΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/171515/evapse-grizo-to-agathonisi-o-davoutoglou/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |