ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 5-2011 >Φουστέρ: Ο Ολυμπιακός έχει όλες τις προϋποθέσεις για να σταθεί στην Primera Division /

Φουστέρ: Ο Ολυμπιακός έχει όλες τις προϋποθέσεις για να σταθεί στην Primera Division



Ο Νταβίδ Φουστέρ μιλά στην εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" για τον Ολυμπιακό και το πρωτάθλημα, τη διαιτησία και τη βία στα γήπεδα, την Primera Division, τον Μουρίνιο και τον... μουσακά.

Σχετικά links
Super League - Ολυμπιακός
Βαλβέρδε: "Ευκαιρία να δω τον Μπανγκούρα από κοντά"

ΕΡ.: Πριν από λίγες ημέρες κατέκτησες το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας σου. Η στιγμή που σήκωσες το τρόπαιο ήταν όπως την ονειρευόσουν;
ΑΠ.: Ναι, πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή γιατί είναι ο πρώτος τίτλος που κερδίζω σε επαγγελματικό επίπεδο. Ηταν πολύ μεγάλη η χαρά μου που το κατάφερα αυτό στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις, προτού ζήσεις κάτι, πώς θα αισθανθείς. Εκείνη τη στιγμή που τελικά σήκωσα το τρόπαιο πέρασαν πολλά πράγματα από το μυαλό μου. Πρώτα απ' όλα η οικογένειά μου, που δεν κατάφερε να το ζήσει αυτό από κοντά όπως θα ήθελα. Σκέφτηκα τη γυναίκα μου... Σκέφτηκα πόσο κόπο έχω κάνει για να μπορέσω να γευτώ αυτή τη χαρά και σίγουρα αισθάνθηκα μια μεγάλη ικανοποίηση.
ΕΡ.: Πίστευες ότι αυτή η επιτυχία θα γινόταν σε μια ξένη χώρα και όχι στην Ισπανία;
ΑΠ.: Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα πέρυσι προετοιμασία με τη Βιγιαρεάλ, δεν είχα στο μυαλό μου να φύγω, γιατί είχα τρία χρόνια συμβόλαιο ακόμα και δεν περίμενα μια τέτοια εξέλιξη. Ομως ήρθε η πρόταση από ένα πολύ μεγάλο σύλλογο, όπως είναι ο Ολυμπιακός, και έπρεπε να το κάνω. Επρεπε να ρισκάρω και φυσικά δεν το μετανιώνω καθόλου γιατί έζησα μια μεγάλη εμπειρία και μια πολύ καλή χρονιά.
ΕΡ.: Οταν ήρθες στην Ελλάδα, τον Αύγουστο, αντιμετωπίστηκες από φιλάθλους και Τύπο με μια σχετική καχυποψία. Πώς το αντιμετώπισες;
ΑΠ.: Η αλήθεια είναι ότι όταν έρχεται ένας καινούργιος παίκτης στον Ολυμπιακό, υπάρχει μια ανυπομονησία στον Τύπο και τους φιλάθλους να τον δουν και να τον γνωρίσουν. Επειδή δεν γνώριζαν τη δουλειά μου ένιωσα στην αρχή λίγο παράξενα. Ομως όταν έναν παίκτη τον φέρνει ο ίδιος ο προπονητής και τον στηρίζει, τότε του δίνει και τον χρόνο να δείξει τις ικανότητές του. Οπως και τα παιδάκια που παίρνουν τους βαθμούς στο τέλος της χρονιάς, έτσι κι εγώ θα έπρεπε να αξιολογηθώ στο τέλος. Θα μπορούσα να μην τα έχω πάει καλά και όλα να ήταν πολύ διαφορετικά για μένα. Ομως ευτυχώς όλα πήγαν καλά και γι' αυτό άλλαξε και η γνώμη του κόσμου.
ΕΡ.: Θεωρείσαι φέτος από όλους η αποκάλυψη του πρωταθλήματος. Ποιο ήταν το βασικό στοιχείο;
ΑΠ.: Είναι πολύ σημαντικό για έναν παίκτη ο κόσμος να αναγνωρίζει τις ικανότητές του και να εκτιμάει τη δουλειά που κάνει. Εγώ πάντα προσπαθώ, από την αρχή της καριέρας μου, να δίνω το 100% του εαυτού μου, να συμμετέχω κάθε λεπτό στο παιχνίδι δίνοντας ό,τι καλύτερο μπορώ. Δεν θα ήθελα στο τέλος της χρονιάς να υπάρχει κάποιος που να πει ότι ο Φουστέρ δεν προσπάθησε αρκετά.
ΕΡ.: Η εικόνα σου στον αγώνα με τον Ατρόμητο με το δεμένο κεφάλι και το γκολ που πέτυχες με πέναλτι πιστεύεις ότι βοήθησε να δεθείς ακόμη περισσότερο με τον κόσμο;
ΑΠ.: Ηταν μια στιγμή που σημάδεψε τη φετινή πορεία μου στην ομάδα. Υστερα από εκείνο το ματς ένιωθα πιο έντονη την αγάπη του κόσμου, που τραγουδούσε το όνομά μου. Ηρθαμε πιο κοντά. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι στους φιλάθλους μας αρέσουν οι παίκτες που τα δίνουν όλα και αφήνουν και την ψυχή τους στον αγωνιστικό χώρο. Σε εκείνον τον αγώνα δεν έβλεπα από το ένα μάτι, αλλά μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτελέσω το πέναλτι και δεν ήθελα να τη χάσω.
ΕΡ.: Ανέλαβες την ευθύνη να εκτελέσεις τα πέναλτι του Ολυμπιακού σ ' ένα σημείο που είχαν χαθεί αρκετά. Ησουν και στην Ισπανία σπεσιαλίστας;
ΑΠ.: Και στη δεύτερη ομάδας της Βιγιαρεάλ και στην Ελτσε είχα αρκετά μεγάλη εμπειρία στα πέναλτι. Ηταν κάτι που το συνήθιζα. Ομως, όταν ήρθα στον Ολυμπιακό, υπήρχαν πολλοί σημαντικοί παίκτες που είχαν προτεραιότητα. Οταν έφτασε η σειρά μου, ανέλαβα τα πέναλτι και ευτυχώς όλα κατέληξαν σε γκολ.
ΕΡ.: Ηταν μια από τις παραγωγικές σου χρονιές σε γκολ, καθώς κατάφερες να σκοράρεις 12 τέρματα. Πού οφείλεται;
ΑΠ.: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει ένας παίκτης για να πετύχει πολλά γκολ είναι η αυτοπεποίθηση. Πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του και επίσης να έχει την εμπιστοσύνη των συμπαικτών και του προπονητή του. Πρέπει να νιώθει ασφαλής. Εγώ τα είχα αυτά τα συστατικά. Επίσης με βοήθησε πολύ η θέση στην οποία αγωνιζόμουν και τα πολλά λεπτά συμμετοχής μου στους αγώνες.
ΕΡ.: Το πιο ωραίο γκολ ήταν αναμφισβήτητα αυτό στο τελευταίο παιχνίδι με τη Λάρισα. Το πιο σημαντικό;
ΑΠ.: Το γκολ που πέτυχα εναντίον του Αρη στη Θεσσαλονίκη - κυρίως γι' αυτό που σήμαινε εκείνη τη στιγμή. Μας βοήθησε να διατηρήσουμε τη βαθμολογική διαφορά με τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο παίζαμε την επόμενη αγωνιστική. Επίσης το προτιμώ γιατί ήταν η πρώτη φορά που κατάφερα να βάλω γκολ με ψαλιδάκι.
Στα γρήγορα...
ΕΡ.: Από την ελληνική κουζίνα;
ΑΠ.: Μουσακάς.
ΕΡ.: Τι σε εκνευρίζει στην Αθήνα;
ΑΠ.: Η κίνηση στους δρόμους και ο τρόπος οδήγησης.
ΕΡ.: Ο αγαπημένος σου κόμικ ήρωας;
ΑΠ.: Mortadelo Y Filemon! (σ.σ.: Ο Αντιρίξ και ο Συμφωνίξ)
ΕΡ.: Τι ήθελες να γίνεις όταν ήσουν μικρός;
ΑΠ.: Από μικρός έλεγα στους γονείς μου ότι θα γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ότι θα έρχονται στο γήπεδο να με βλέπουν. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πόσο δύσκολο ήταν να φτάσω σε επαγγελματικό επίπεδο και πλέον νιώθω πολύ υπερήφανος που το κατάφεραΕΡ.: Φέτος ήσουν ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στον Ολυμπιακό. Αν τη νέα χρονιά χρειαστεί να καθίσεις περισσότερο στον πάγκο, πώς θα το αντιμετωπίσεις;
ΑΠ.: Θα είμαι προετοιμασμένος για οτιδήποτε. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο την ομάδα. Φέτος έπαιξα πολλά παιχνίδια, αλλά πέρυσι, στη Βιγιαρεάλ, είδα πολλά παιχνίδια από τον πάγκο. Οποτε χρειαστεί θα είμαι έτοιμος να βοηθήσω και να δείξω με την απόδοσή μου στον προπονητή ότι μπορεί να στηρίζεται σε μένα.
ΕΡ.: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα με δεκατρείς βαθμούς διαφορά. Ηταν εύκολο ή δύσκολο;
ΑΠ.: Αν δει κάποιος τη διαφορά, φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Φέτος κάναμε πολλά σημαντικά ρεκόρ. Είναι η πρώτη χρονιά που ο Ολυμπιακός κέρδισε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια. Επίσης πήραμε πολλούς βαθμούς σε πολύ δύσκολες έδρες. Οταν εσύ δεν χάνεις βαθμούς, είναι πολύ δύσκολο για τον δεύτερο να μειώσει τη διαφορά. Ηταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά φτάσαμε δίκαια στην επιτυχία.
ΕΡ.: Τα χαμένα ντέρμπι στην αρχή της σεζόν και όλη αυτή η κουβέντα που έγινε σάς επηρέασαν κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος;
ΑΠ.: Χάσαμε κάποια παιχνίδια που ήταν ανοιχτά σε κάθε αποτέλεσμα. Γι' αυτό άλλωστε τα λένε και ντέρμπι. Μπορεί να μην τα καταφέραμε στον πρώτο γύρο, αλλά στον δεύτερο γύρο τούς κερδίσαμε. Αυτά τα άτυχα αποτελέσματα δεν επηρέασαν καθόλου την ψυχολογία μας, που πάντα ήταν ανεβασμένη, σε όλο το πρωτάθλημα.
ΕΡ.: Πλέον ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τι να περιμένουν οι οπαδοί από την ομάδα αλλά και από σένα;
ΑΠ.: Εχουμε ακόμη καιρό για να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε. Είναι κάτι που όλοι στην ομάδα το περιμένουμε με ανυπομονησία. Και είναι σημαντικό ότι θα παίξουμε στους ομίλους. Είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστώ και θα προσπαθήσω για το καλύτερο.
ΕΡ.: Πολλή κουβέντα γίνεται για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Χωρίς φυσικά να γίνεται σύγκριση με το ισπανικό, πιστεύεις ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να σταθεί στην Πριμέρα Ντιβιζιόν;
ΑΠ.: Φυσικά και θα μπορούσε. Εχει όλες τις προϋποθέσεις. Τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε οργάνωση. Υπάρχουν φυσικά η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ που είναι ασυναγώνιστες, όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ομως, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να ταιριάξει εκεί.
ΕΡ.: Δηλαδή να διεκδικεί μία θέση μετά από αυτές τις δύο ομάδες;

ΑΠ.: Γιατί όχι; Με λίγη τύχη...
ΕΡ.: Στην Ελλάδα γίνεται πολλή κουβέντα για τη διαιτησία. Γίνεται το ίδιο και στην Ισπανία;
ΑΠ.: Φυσικά μιλάνε για τους διαιτητές, αλλά δεν ξέρω τόσο πολύ όσο εδώ. Το είδαμε και στα πρόσφατα clasico. Ειδικά η Ρεάλ παραπονιέται πάρα πολύ. Είναι κάτι που γίνεται σε όλον τον κόσμο. Ομως αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει γιατί, όταν τελειώνει ένα παιχνίδι, κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα.
ΕΡ.: Τα κρούσματα βίας στην Ελλάδα πώς τα αντιμετωπίζεις;
ΑΠ.: Είναι αυτό που δεν μου αρέσει στην Ελλάδα. Είναι πολύ κακό και για την ασφάλεια των φιλάθλων και των παικτών αλλά και για την εικόνα του πρωταθλήματος. Οταν πηγαίνω στην Ισπανία και μιλάνε για τη βία στην Ελλάδα θυμώνω πάρα πολύ, γιατί θα προτιμούσα να μιλάνε για τα καλά που έχει η Ελλάδα και το ποδόσφαιρό της. Πρέπει να αρχίσει να ελέγχεται. Οταν οι φίλαθλοι τραγουδάνε και υποστηρίζουν την ομάδα τους, είναι το καλύτερο κοινό που έχω δει.
ΕΡ.: Στην Ισπανία υπάρχουν κι άλλοι «Φουστέρ» που θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν;
ΑΠ.: Ναι υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που έχουν πολύ υψηλό επίπεδο -όχι μόνο για να παίξουν στην Ελλάδα, αλλά και στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Είναι πολύ άσχημο όταν έχουν το ταλέντο να μην μπορούν να αναδειχτούν. Γνωρίζω πολλούς παίκτες που θα μπορούσαν να προχωρήσουν, αλλά δυστυχώς παίζουν στη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία. Στο ποδόσφαιρο όμως πάντα πρέπει πάντα να έχεις και λίγη τύχη.
ΕΡ.: Σαν τον Ιβάν Μαρκάνο;
ΑΠ.: Για παράδειγμα, ναι!
ΕΡ.: Εχουν δίκιο όσοι κάνουν κριτική στον Μουρίνιο για την τακτική που ακολούθησε η Ρεάλ;
ΑΠ.: Ο Mουρίνιο γνωρίζει ότι το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από της Ρεάλ. Γι’ αυτό έστησε την ομάδα του με τον τρόπο που πίστευε ότι θα κάνει την Μπαρτσελόνα να χάσει. Κακώς κάνουν κριτική στον Μουρίνιο. Είναι πάρα πολύ έξυπνος και ήξερε τι έκανε. Εχει αποδείξει ότι είναι ένας σπουδαίος προπονητής και σε όποια ομάδα κι αν πήγε κατάφερε σπουδαία πράγματα. Αλλωστε το ίδιο έκανε και στον τελικό του Κυπέλλου και κατάφερε να τον κερδίσει.
ΕΡ.: Τελικά οι παίκτες ή ο προπονητής κάνουν την ομάδα μεγάλη;
ΑΠ.: Χρειάζεται να έχεις ένα σύνολο. Μπορείς να έχεις έναν πολύ καλό προπονητή και πολλούς καλούς παίκτες που, όμως, δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Να μην μπορούν οι ποδοσφαιριστές να κάνουν πραγματικότητα αυτά που τους ζητάει ο προπονητής. Αρα χρειάζεται να υπάρχει χημεία για να έχεις καλά αποτελέσματα. ΠΗΓΗ: contra.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |