ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 4-2011 >Έρευνες για το email της αναδιάρθρωσης /

Έρευνες για το email της αναδιάρθρωσης



Διαστάσεις στο βρετανικό Τύπο έλαβε η υπόθεση του στελέχους της Citigroup, που φέρεται να απέστειλε από το Λονδίνο το email που προεξοφλούσε πασχαλινή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο 45χρονος Πολ Μος ανακρίνεται από κλιμάκιο αξιωματικών της Interpol και τα αποτελέσματα θα αποσταλούν στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Στελέχη του υπουργείου Οικονο΅ικών δεν αποκλείουν να υπάρξει και ποινική διαδικασία εις βάρος του Μος, στον οποίο θα ασκηθεί- πιθανόν- δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών μέσω Διαδικτύου. Ο ίδιος ο Μος αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο, παραπέμποντας στις νο΅ικές υπηρεσίες της Citigroup.

Απαντήσεις αναμένεται να δώσει και ο έλληνας χρηματιστής παραλήπτης του επίμαχου ηλεκτρονικού μηνύματος, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με φιλικές σχέσεις με τον βρετανό οικονομικό αναλυτή.

Πληροφορίες του εγχώριου Τύπου αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται από το βράδυ της Μ. Πέμπτης και δεύτερο email- πάλι από στέλεχος της Citigroup- ΅ε ελαφρώς διαφορετικό περιεχό΅ενο. Το εν λόγω μήνυμα φέρεται ότι εστάλη σε χρη΅ατιστές και στελέχη άλλων τραπεζών από το υποκατάστημα της επενδυτικής τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Όμιλος της Citigroup δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τις αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ωστόσο -σε σχετική του ανακοίνωση- υποστήριξε ότι ουδέν το μεμπτόν έχει γίνει από την Τράπεζα. Στελέχη σημείωσαν ότι ο 45χρονος λειτούργησε αυτοβούλως και δεν έχει κα΅ία σχέση ΅ε πολιτικές ή πρακτικές της επενδυτικής τράπεζας.


Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω email, που εστάλη τη Μ. Τετάρτη, σκόρπισε πανικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκαλώντας παράλληλα την εκτίναξη των spreads στις 1.145 ΅ονάδες βάσης.


Τι λέει το ΥΠΟΙΚ

"Επειδή παρό΅οια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να προκαλέσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το υπουργείο Οικονο΅ικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισ΅ό και την παραδειγ΅ατική τι΅ωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νό΅ι΅ο ΅έσο", σημείωσε το υπ. Οικονομικών.


"Βελούδινη αναδιάρθρωση" βλέπουν εγχώρια δημοσιεύματα


Ο βρετανικός Τύπος

Με το θέμα ασχολείται και ο βρετανικός Τύπος, με σειρά δημοσιευμάτων, που χαρακτηρίζονται από λεπτές δόσεις ειρωνείας προς τη χώρα μας.

Η εφημερίδα Guardian σημειώνει ότι οι ΟΠΑΔοί των θεωριών συνωμοσίας θα απογοητευθούν, καθώς το email απλώς αναπαρήγαγε τα όσα συζητά εδώ και εβδομάδες ο μισός χρηματοπιστωτικός κόσμος περί πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Και προσθέτει: "Η περιφρόνηση του μηνύματος θα ήταν καλύτερη αντίδραση από την Αθήνα. Οι δυνατές φωνές διαμαρτυρίας μπορεί να σε κάνουν να δείχνεις γελοίος".

Από την πλευρά του, ο Independent κάνει λόγο για μάταιη άσκηση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν αυτή την ώρα. Κι αυτό καθώς- όπως επισημαίνει- "οι αγορές έχουν απομακρυνθεί εδώ και μέρες από το "εάν" στο "πότε" σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας".

Η Daily Telegraph υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος των αγορών εκτιμά ότι κάποιου τύπου αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πλέον αναπόφευκτη.

Η εφημερίδα London Times σχολιάζει καυστικά ότι "οι πικραμένοι Έλληνες ρίχνουν την ευθύνη του προβλήματος στον αγγελιοφόρο".

Τέλος, η εφ. Financial Times τονίζει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών μεγάλες διεθνείς τράπεζες αυξάνουν το ρίσκο με τέτοια περιστατικά να αποκλειστούν από τη συμμετοχή τους στο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ανάπτυξης δημόσιας γης της ελληνικής κυβέρνησης. ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |