ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 71-75 (vids) /

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 71-75 (vids)



Ο Παναθηναϊκός έσπασε το πλεονέκτημα έδρας της Μπαρτσελόνα με επική ανατροπή στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" (75-71) και έχει τα δύο ματς στην Αθήνα (29, 31/03) για να πανηγυρίσει την πρόκριση στο Final 4 της Βαρκελώνης. Σχολίασε live o Τάσος Μαγουλάς (videos).

Σχετικά links
Ευρώπη - Ευρωλίγκα
"Εκλεψαν" το πλεονέκτημα έδρας Μακάμπι και Βαλένθια
Ευρωλίγκα - Παναθηναϊκός
Oμπράντοβιτς: "Λάθος αν θεωρήσουμε ότι προκριθήκαμε"
Ευρωλίγκα - Παναθηναϊκός
Μπατίστ: "Παλέψαμε και τα καταφέραμε"

Ετσι κρίθηκε

Κανένα παιχνίδι μπάσκετ δεν μοιάζει το αμέσως προηγούμενο λένε οι προπονητές. Μάλλον έχουν δίκιο, ο Παναθηναϊκός τουλάχιστον το συνειδητοποίησε με μάλλον οδυνηρό τρόπο στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα. Η άμυνα της Μπαρσελόνα είχε αυτή τη φορά μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας και περιόρισε αισθητά τις επιθετικές λύσεις του Παναθηναϊκού ο οποίος έκανε πολλά και φθηνά λάθη.
Το γεγονός χάρισε έξτρα αυτοπεποίθηση στην Μπαρτσελόνα και στην άλλη πλευρά του παρκέ όπου οι "μπλαουγκράνα" έκαναν αυτό που ξέρουν καλά να κάνουν. Αρχικά άνοιξαν το ρυθμό ενώ σε επιθέσεις πέντε εναντίον πέντε κυκλοφορούσαν έξοχα την μπάλα. Μ' αυτά τα δεδομένα οι γηπεδούχοι απέκτησαν διαφορά 7 πόντων (17-10) ενώ λίγο αργότερα εκτοξεύτηκαν στο +16 (28-12). Η αλήθεια είναι ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δοκίμασε αρκετά πράγματα για να αλλάξει την κατάσταση. Σύνθετη άμυνα, τον Μάριτς, τον Καϊμακόγλου, τον Διαμαντίδη πλέι μέικερ, σχεδόν τα πάντα. Τελικά τις λύσεις τις έδωσαν ο Σάτο και ο εξαιρετικός Μπατίστ που δεν επέτρεψαν στην Μπαρτσελόνα να ξεφύγει και άλλο. Οι αρρυθμίες όμως στην επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού συνεχίζονταν (38-28).
Διαβάστε ειδικά για τον Παναθηναϊκό στα prasinanea.grTo δεύτερο ημίχρονο ήταν μία τελείως διαφορετική ιστορία. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς λειτούργησε πολύ πιο ώριμα στην επίθεση, έβγαλε ελεύθερα σουτ και τα τρίποντα του Σάτο έβαλαν φωτιά στα τόπια μετά από μία τρίτη περίοδο κατά την οποία οι πράσινοι έκοψαν το βήχα των γηπεδούχων με την άμυνα ζώνης.
Η "βόμβα" του Αφρικανού στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου έφερε τη διαφορά στον 1 (57-56), με δίποντο του ίδιου παίκτη ο Παναθηναϊκός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (57-58) ενώ ένα ακόμη τρίποντο του πρώην σταρ της Σιένα έφερε τους πράσινους στο +4 (57-61). Είχε πια δημιουργηθεί μομέντουμ νίκης!
Τούτη τη φορά ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε πιο αποτελεσματικά το προβάδισμά του. Η μπάλα δεν κολλούσε στα χέρια των περιφερειακών και οι επιθέσεις τελείωναν με το ενδεδειγμένο τρόπο από σχετικά κοντινές αποστάσεις. Οταν διαμορφώθηκε το 62-70 από το χουπ του Μπατίστ, ο Πασκουάλ έπαιξε από τον πάγκο το τελευταίο χαρτί του. "Δώστε την μπάλα στον Ναβάρο" ήταν η εντολή του και ο φυσικός ηγέτης της ομάδας του λίγο έλειψε να γυρίσει μόνος του το παιχνίδι.

Ενα τρίποντο και ένα γκολ-φάουλ έφεραν τη διαφορά στον 1 (71-72) πριν ο Διαμαντίδης κερδίσει δύο βολές στα 17 δευτερόλεπτα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ευστόχησε σε μία (71-73) αλλά στην τελευταία επίθεση ο Ναβάρο δεν δήλωσε παρών. Την ευθύνη την πήρε ο Λάκοβιτς ο οποίος αστόχησε πίσω από το τρίποντο και έδωσε τη δυνατότητα στον Μπατίστ να σφραγίσει με κάρφωμα τη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού.
Το αστέρι
Στο πρώτο ματς, ο Ρομέιν Σάτο....απουσίασε. Την Τετάρτη άκουσε τον προπονητή του να τον...τσιτώνει μιλώντας στους δημοσιογράφους. Και την Πέμπτη πήρε το αίμα του πίσω. Τα σουτ του Αφρικανού ήταν μαχαιριά στην καρδιά της Μπαρτσελόνα και χάρισαν στον Παναθηναϊκό αέρα υπεροχής. Η, δε, άμυνά του ήταν σεμιναριακού επιπέδου.
Απογοήτευση
O Γιάκα Λάκοβιτς έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν φοβάται να πάρει κρίσιμα σουτ. Συνήθως όμως οι αποφάσεις του είναι δίκοπο μαχαίρι για τις εκάστοτε ομάδες του. Σ' αυτό το ματς τα δύο άστοχα τρίποντα του Σλοβένου στο τελευταίο λεπτό (ειδικά το δεύτερο) έριξαν την Μπαρτσελόνα οριστικά στο καναβάτσο.
Σχόλιo
H νίκη του Παναθηναϊκού αποκτά τεράστια σημασία για δύο λόγους. Αφενός επετεύχθη μετά την επιτυχία της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπαρτσελόνα την Τρίτη και αφετέρου ήρθε μετά από μία επική ανατροπή. Προφανώς πολλοί πίστεψαν ότι στο 28-12 ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ικανός να σηκωθεί. Ομως η ομάδα του Ομπράντοβιτς το έκανε και μάλιστα με τρόπο θαυμαστό που προκάλεσε μπλακ-άουτ στον αντίπαλο. Η σειρά, που έχει πολύ ψωμί ακόμα, μεταφέρεται στην Αθήνα με την πολυπόθητη μία νίκη στις αποσκευές των πράσινων.
Τα δεκάλεπτα: 17-10, 38-28, 57-56, 71-75
Μπαρτσελόνα: Σάδα, Ρούμπιο 6, Λάκοβιτς 5(1), Ναβάρο 19(3), Πέροβιτς 2, Βάσκεζ 11, Ινγκλς, Ν'Ντονγκ 10, Μόρις, Λόρμπεκ 7(1), Άντερσον 11(2), Γκριμάου.
Παναθηναϊκός: Μάριτς 1, Περπέρογλου, Μπατίστ 14, Φώτσης 3, Σάτο 18(4), Νίκολας 10(1), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντιδης 17(3), Βουγιούκας, Καλάθης 8(1), Καϊμακόγλου.






Το live του αγώνα
1ο δεκάλεπτο
Ντέρμπι με την έναρξη, 4-3.

O Ναβάρο βρίσκει ρυθμό από το τρίποντο, ο Παναθηναϊκός είναι άστοχος, 8-3.

Πολλά λάθη στην οργάνωση στοιχίζουν στους πράσινους, 11-5.
To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά:Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού βρίσκεται αποκλειστικά στην επίθεση. Δεν υπάρχει κυκλοφορία της μπάλας και γίνονται μόνο ατομικές προσπάθειες οι οποίες συνήθως καταλήγουν σε λάθος. Πάλι ο Διαμαντίδης παίζει αποκλειστικά στο δύο κάτι που υποχρεώνει τον Νίκολας να τριπλάρει πολύ μέχρι να βρει...κάτι. Στην άμυνα από νωρίς φάνηκε πως ο Πασκουάλ θα δώσει επιθέσεις στον Ναβάρο και αυτός ουσιαστικά έδωσε το προβάδισμα έξι πόντων ενώ έκανε αλλαγή τον Καλάθη. Ο Ζοτς πάει σε ψηλό σχήμα για να εκμεταλλευτεί τις διαφορές στα ύψη και να πάρει πόντους.

Τα λάθη συνεχίζονται, η Μπαρτσελόνα σκοράρει δύο φορές στο τέλος της επίθεσης, 17-10.

2ο δεκάλεπτο

Ο Λάκοβιτς βρίσκει τον τρόπο να κάνει το 20-10.
To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά:Ζητείται επίθεση και κυρίως οργάνωση. Η διαφορά δεν λέει τίποτα επί του παρόντος αλλά λέει πολλά το ατομικό παιχνίδι του Νίκολας χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος. Τριπλάρει μέχρι τελικής πτώσεως την ώρα που ο Διαμαντίδης προσπαθεί να ξεφύγει από μία άμυνα η οποία πλέον δεν του επιτρέπει να κάνει πολλά. Χρειάζεται ο Παναθηναϊκός να ποστάρει, να πάει χαμηλά και από εκεί να ξεκινάει τις επιθέσεις. Τα λάθη του είναι πολλά και λογικά δεν θα συνεχίσουν να γίνονται αλλά πρέπει να υπάρξει σκορ.

Νταμπλ-σκορ και πάλι για την Μπαρτσελόνα, 24-12.

Το παιχνίδι ξεφεύγει από τον έλεγχο του Παναθηναϊκού, η επιλογή Μάριτς δεν βγαίνει στον Ομπράντοβιτς, 28-12.

Οι πρωτοβουλίες του Σάτο βοηθούν τον Παναθηναϊκό, 28-19.
To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά:H μεταφορά του Διαμαντίδη στην θέση του οργανωτή έφερε επιτέλους ένα σερί. Ο Σάτο έβγαλε δύο επιθέσεις, ο Μπατίστ πήρε σουτ και μπήκε στον αγώνα. Γι αυτό και γυρνάει το παιχνίδι. Η ζώνη βοηθάει αρκεί κάποιος να βοηθάει τον Μπατίστ στα ριμπάουντ. Δεν μπορεί μόνος του και πάνω από όλα δεν γίνεται με ηρωϊσμούς.

Παρά τα προβλήματα, ο Παναθηναϊκός κρατιέται κοντά στο σκορ (36-28).
To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά:Το μη χείρον βέλτιστον. Θα μπορούσε η διαφορά να είναι μεγαλύτερη για την Μπαρτσελόνα αλλά η άμυνα των πρωταθλητών κατάφερε να περιορίσει την ζημιά. Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό φάνηκε ιδιαίτερα στα...καλά του σημεία όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό. Στα θετικά διαστήματα η μπάλα γύρισε, έγινε επίθεση με ...πάσα όχι με τρίπλα. Αυτό πρέπει να γίνει, να γυρίσει η μπάλα και να μπουν στην εξίσωση όλοι. Διαφορετικά το σκηνικό δεν θα αλλάξει δραματικά. Τα πάντα θα κριθούν στο πρώτο πεντάλεπτο του β μέρους όπου οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν να κτίσουν στο +10.

Ημίχρονο, 38-28

3o δεκάλεπτο

Τώρα το πρόβλημα είναι αμυντικό για τον Παναθηναϊκό (46-36).

Ο Παναθηναϊκός, παρά τα χαμένα ριμπάουντ, μειώνει και άλλο (46-39).
To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά:To γυρνάει το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός με εκπληκτικό τον Φώτση στην άμυνα και τα ριμπάουντ. Η τάπα(πέφτει ο γενικός) στον Ναβάρο ήταν το απόλυτο μήνυμα προς την Μπαρτσελόνα που αρχίζει και αγχώνεται. Εκπληκτικό πως ο Ρούμπιο πάλι μοιάζει με παίκτη μικρής κατηγορίας και αυτό οφείλεται στον τρόπου που αμύνονται οι πρωταθλητές.

Ο Διαμαντίδης παίρνει μπροστά (50-45).

Υπάρχει παιχνίδι ακόμα. Μετά την τεχνική ποινή στον Ναβάρο, ο Παναθηναϊκός πλησιάζει στον 1! (57-56).
To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά:Ο τύπος είναι τρισδιάστατος. Ο Διαμαντίδης κάνει πλάκα στον Λάκοβιτς και την Μπαρτσελόνα που άρχισε να του δίνει το σουτ. Πάρτε 12 πόντους σε έξι λεπτά να έχετε να πορεύεστε. Φαίνεται ότι η Μπαρτσελόνα έχει χάσει την ψυχραιμία της από την δυνατή άμυνα του Παναθηναϊκού και αυτό πρέπει να εκμεταλλευτεί τώρα ο πρωταθλητής Ελλάδας. Τώρα.

4ο δεκάλεπτο

O Σάτο βάζει τον Παναθηναϊκό μπροστά (57-58).

"Φωτιά" ο Σάτο από το τρίποντο (57-61).

Το σκορ είναι 62-64
To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά:Ο Παναθηναϊκός δεν το θέλει απλά αυτό το παιχνίδι. Το απαιτεί. Είναι απίστευτη η προσπάθεια των πρωταθλητών και δεν αποτυπώνεται στο προβάδισμα αλλά στον φόβο των γηπεδούχων. Δεν τολμάνε να πάνε στο καλάθι, δεν μπορούν να βρουν τρόπο να σπάσουν την ζώνη.
Ο Μπατίστ τελειώνει τη φάση για το 62-68.
To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά:Πληρώνουν για ...όλες τις αμαρτίες τους οι της Μπαρτσελόνα. Όχι ότι θα πάνε στην κόλαση οι άνθρωποι, αλλά όταν ο Ομπράντοβιτς έχει αφήσει τον Ρούμπιο να σουτάρει μέχρι να ματώσει το στεφάνι και την ίδια ώρα οι Καταλανοί καταρρέουν. Δεν είναι μόνο τα συστήματα ή ο εκπληκτικός Σάτο. Είναι η επιβολή των πρωταθλητών Ελλάδας σε έναν αντίπαλο που με τον Λάκοβιτς στο παρκέ θα ...χάσει και με διαφορά. Λογικά.

O Nαβάρο μειώνει με "τρελό" τρίποντο, 67-72

Ο Βάθκεθ, 68-72

Ο Παναθηναϊκός παίρνει επιθετικό ριμπάουντ αλλά κάνει λάθος (68-72).

Γκολ-φάουλ ο Ναβάρο (71-72).

O Διαμαντίδης βάζει μία βολή, ο Λάκοβιτς αστοχεί στο τρίποντο και ο Μπατίστ υπογράφει τη νίκη (71-75).

To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά: Αυτός είναι ο Λάκοβιτς. Μην έχει κανείς παράπονο. Να ναι καλά ο άνθρωπος που ίσως, ίσως να βοηθάει την τέως ομάδα του να περάσει στο φάιναλ φορ. Είναι άδικο όπως πήγε το παιχνίδι να μιλάμε για την αποτυχία του ...γνωστού Σλοβένου αλλά ...να είναι καλά. Ο Παναθηναϊκός άξιζε όσο καμία άλλη ομάδα στην έδρα της Μπαρτσελόνα να πάρει την νίκη και την πήρε μόνος του. Έβαλε μία...πινελιά με το άστοχο τρίποντο στο τέλος ο Γιάκα το χρωστούσε όμως για όσα δεν μπορούσε να κατακτήσει ο Παναθηναϊκός στα χρόνια που έπαιζε στους πρασίνους.Πέραν της πλάκας προς έναν από τους μεγαλύτερους λούζερ των ημερών μας, ο Παναθηναϊκός είναι ο μεγάλος νικητής και αυτό μετράει. Ότι κι αν συμβεί, αυτή η ομάδα έδειξε στην Μπαρτσελόνα πως κατακτώνται οι τίτλοι και οι προκρίσεις. Όχι με φανέλες, ή σουτάκια αλλά με σίδερο και φωτιά. Όχι ότι δεν πάλεψαν οι Καταλανοί ή ο μεγάλος Ναβάρο δεν το γύρισε μόνος του, αλλά δεν ήταν αρκετοί γι αυτό το παιχνίδι. Η σειρά έχει δρόμο μεν, ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί πια.







Ζέσταμα των πρασίνωνby prasinanea ΠΗΓΗ: contra.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |