ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Υπόγεια η Ποσειδώνος – Πάρκο στο Φάληρο /

Υπόγεια η Ποσειδώνος – Πάρκο στο Φάληρο



“Ιταλικό” άερα θα αποκτήσει η παραλιακή ζώνη, καθώς ο αρχιτέκτονας Renzo Piano θα αναλάβει να αναπλάσει τον Φαληρικό όρμο , από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι την εκβολή του Κηφισού. Στο σχέδιο, που ήλεγξε την Τετάρτη (30/3) ο Γιώργος Παπανδρέου, περιλαμβάνεται και η υπογειοποίηση της Λεωφόρος Ποσειδώνος.



Η ανάπλαση αυτή αφορά έκταση 760 στρεμμάτων και θα κοστίσει 3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως θα δοθούν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ θα δοθεί Συντελεστής Δόμησης 2.500 τμ. περίπου για την έκταση με στόχο τη δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελισσόμενες μελέτες στο χώρο του Παλαιού Ιππόδρομου για τη δημιουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σε συνέχεια και σε συνδυασμό με την περιοχή των 245 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου, από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση, η έκταση θα καλύψει συνολικά 1000 στρέμματα που Πάρκου, δίνοντας στους όμορους δήμους και στη μητροπολιτική Αθήνα τον πρώτο νέο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου.

Υποβιβασμός της Ποσειδώνος

Σημαντικό στοιχείο της παρέμβασης αποτελεί ο υποβιβασμός της Ποσειδώνος, ενώ οι κάθετοι δρόμοι θα εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες.

Το Πάρκο περιλαμβάνει προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους και καταδυτικό πάρκο.

Το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση του έργου όπως δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ως εξής:

Η Έγκριση του Masterplan και Ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Πολεοδομικής Θεώρησης, που έχουν ανατεθεί και εκπονούνται μέχρι τις 22 Απριλίου 2011

Ψήφιση του ΠΔ σχεδιασμού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2012

Ολοκλήρωση της Περιβαλλοντικής αδειοδότησης τις επόμενες 20 ημέρες και η ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών έως τα τέλη Απριλίου του 2012.

Για την παρακολούθηση, έγκριση και παραλαβή των μελετών θα συγκροτηθεί επιτροπή με KYA των συναρμόδιων υπουργών.

Το κόστος του έργου

Σε ό,τι αφορά το κόστος του προγράμματος θα εκτιμηθεί όταν αυτό είναι εφικτό σε σχέση με την ωριμότητα των μελετών. Οι δυνατότητες χρηματοδότησης του προέρχονται από το ΠΕΠ Αττικής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και πιθανώς από το JESSICA.

"Είναι σημαντικό" τονίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ "να αναζητηθεί ο καταλληλότερος τρόπος για τη συντήρηση του Πάρκου. Για να διατηρηθεί η ποιότητά του και να είναι βιώσιμο κατά τη λειτουργία του, θα απαιτηθούν έσοδα από επαρκή αριθμό δραστηριοτήτων αναψυχής και αθλητισμού που θα το καθιστούν ζωντανό κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας".

Η άρδευση του πάρκου

Όσον αφορά στην άρδευση του πάρκου, αυτή προβλέπεται να καλυφθεί με την επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας.

Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει την πρόσκληση για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων που περιλαμβάνουν την πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων καθώς και δίκτυο διανομής του ανακτημένου νερού.

Το έργο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί στο τέλος του έτους, η δε ολοκλήρωση της κατασκευής του θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης της ανάπλασης και της φύτευσης του πάρκου. ΠΗΓΗ :cosmo.gr Link:[http://www.cosmo.gr/Environment/Hellas/316601.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |