ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >“Έφυγε” ο Ιάκωβος Καμπανέλλης /

“Έφυγε” ο Ιάκωβος Καμπανέλλης



Μετά από “μάχη” τριών μηνών σε μονάδα εντατικής θεραπείας, έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας, Ιάκωβος Καμπανέλλης. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης, το Σάββατο στις 11:30 π.μ. και θα ακολουθήσει η ταφή του, στο δεύτερο νεκροταφείο Αθηνών.




Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης πέθανε μόλις οχτώ ημέρες μετά το χαμό της συζύγου του, σε ηλικία 89 ετών.
Υπέκυψε μετά από επιπλοκές που είχε προκαλέσει στην υγεία του το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τα νεφρά του.
Μας χάρισε δεκάδες υπέροχα θεατρικά έργα αλλά και ποιήματα, που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου του 1922.
Το 1935 η οικογένειά του έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα.
Στη κατοχή αναμείχθηκε στην αντίσταση αλλά όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς (1943) οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945 οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Αν και δεν ολοκλήρωσε γυμνασιακή μόρφωση έδειξε ιδιαίτερη αφοσίωση στο γράψιμο.
Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός.
Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν "ο Χορός πάνω στα στάχυα" που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από το θίασο Λεμού στο Θέατρο "Διονύσια" της Καλλιθέας.
Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι "Έβδομη μέρα της δημιουργίας", "Η Αυλή των θαυμάτων", "Ηλικία της νύχτας", "Παραμύθι χωρίς όνομα", "Γειτονιά των Αγγέλων", "Βίβα Ασπασία", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", "Αποικία των τιμωρημένων", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ο εχθρός λαός" και "Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα".
Το 1965 έγραψε τέσσερα ποιήματα για εκείνη την περίοδο που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τα οποία έγιναν παγκοσμίως γνωστά ως η τριλογία του Μαουτχάουζεν.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και ηθοποιούς και είχε τιμηθεί με δεκάδες βραβεία και διακρίσεις.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ by fotnak ΠΗΓΗ :cosmo.gr Link:[http://www.cosmo.gr/Theatre/Hellas/316377.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |