ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Τον… χαβά τους οι Τούρκοι /

Τον… χαβά τους οι Τούρκοι



To casus belli, αφ' ενός δεν αναγράφεται έτσι στην απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, αφ' ετέρου, αποτελεί απάντηση στην απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, που έδινε την άδεια στην ελληνική κυβέρνηση να κηρύξει 12 μίλια χωρικά ύδατα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη.

Πρόσθεσε δε ότι αύριο κιόλας αν αποφασίσουν τα δύο κοινοβούλια να ακυρώσουν τις εν λόγω αποφάσεις, αυτό μπορεί να γίνει.

Η σχετική διατύπωση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, είναι ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πάρει τέτοια απόφαση, η Εθνοσυνέλευση δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να πάρει τα αναγκαία μέτρα, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών».

Ερωτηθείς σχετικά με την «αβλαβή διέλευση» των τουρκικών πλοίων, πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές, απάντησε ότι «δεν αποτελεί κίνηση εναντίον της Ελλάδας». Σημείωσε δε ότι η Τουρκία έχει πολύ εκτεταμένες ακτές, αλλά πολύ περιορισμένη πρόσβαση στο Αιγαίο.

«Το Αιγαίο δεν είναι όλο δικό σας. Αυτό δεν είναι δίκαιο», είπε και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά φιλοδοξία στα ελληνικά νησιά ή «τη δική σας πλευρά του Αιγαίου».

Τόνισε ότι βασική κατεύθυνση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι η «σταθερότητα», στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο. Είναι ενδεικτικό, σημείωσε, ότι η Τουρκία στη δεκαετία του '90 δεν έπαιξε αρνητικά και αποσταθεροποιητικά ενώ θα μπορούσε.

Για το Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία άνοιξε την πρόσβαση το 2003 μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ ενθάρρυνε τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν το Σχέδιο Αναν. Πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν στην Κύπρο, υπογράμμισε, επειδή οι νεότερες γενιές απομακρύνονται από την κοινή κουλτούρα και αδιαφορούν για λύση και όχι γιατί μας πιέζει η ΕΕ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικό».

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε «μεγάλη χειρονομία» και «σημείο καμπής, το ταξίδι Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2009.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, υπογράμμισε την ανάγκη μιας νέας θετικής προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απαγκίστρωσης από τις παραδοσιακές παραδοχές και τα στερεότυπα για τη σύγκρουση των δύο εθνοτήτων και των δύο θρησκειών.

Τα τελευταία χρόνια, είπε, διανύουμε μια νέα εποχή, έχουμε κάνει έναν ψυχολογικό δρασκελισμό, αρχής γενομένης από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα το 2004 και την ανταποδοτική του Κ. Καραμανλή το 2008, μετά από 49 χρόνια, που είχε να επισκεφθεί την Άγκυρα Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ήταν μεγάλο λάθος», είπε γι' αυτή την καθυστέρηση και ανέφερε ως υποδειγματική τη συνεργασία Κεμάλ-Βενιζέλου και τη σύναψη συμφώνου φιλίας μετά από πολλά χρόνια πολέμων. ΠΗΓΗ: protothema.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |