ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Επιχείρηση Πάρτα Όλα από τον Νταβούτογλου /

Επιχείρηση Πάρτα Όλα από τον Νταβούτογλου



Αποκαλυπτικός όσο ποτέ και με ειλικρίνεια που αγγίζει τα όρια του κυνισμού ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου μετέτρεψε μία επίσκεψη «ρουτίνας» στην Αθήνα σε ένα διπλωματικό σεμινάριο υψηλού επιπέδου. Καλυμμένος πίσω από το μειλίχιο πρόσωπο και το δήθεν ανυπόκριτο χαμόγελό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέπτυξε το «όραμά» του για να καταστεί υποτίθεται το Αιγαίο μία θάλασσα ειρήνης που ενώνει την Ελλάδα και την Τουρκία.

Πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στην Αθήνα, ο κ. Νταβούτογλου φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι το Καστελόριζο δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο! Με τον ελιγμό αυτό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αποκάλυψε ότι η Άγκυρα επιδιώκει να είναι διαφορετική η διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της ελληνικής και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο από τη συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που ανήκει σε κάθε μια από τις δύο χώρες στην περιοχή του Αιγαίου.

Δωδεκάνησα χωρίς Καστελόριζο!

Αυτό που κάνει ο κ. Νταβούτογλου και η τουρκική κυβέρνηση είναι να εμφανίζουν το Καστελόριζο και τα υπόλοιπα νησιά που βρίσκονται γύρω του σαν μία συστάδα νησιών που είναι αποκομμένα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Με την τακτική αυτή η Αγκυρα προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει ότι το Καστελόριζο, η Στρογγύλη και τα άλλα 11 νησάκια που βρίσκονται στο ίδιο σύμπλεγμα επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα με απώτερο στόχο να αμφισβητήσει το γεγονός ότι αυτά τα ελληνικά νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και άρα Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Εμμέσως ο κ. Νταβούτογλου αποκάλυψε ότι η απαίτηση της Τουρκίας να διαχωριστεί το Καστελόριζο από τη συνολική συζήτηση για τον καθορισμό της ελληνικής και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο έχει γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση στην ατζέντα των λεγόμενων διερευνητικών συνομιλιών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο φαινομενικά αθώος τουρκικός ελιγμός είναι στην πραγματικότητα. μπαμπεσιά. Και αυτό διότι αν το όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο καθοριστεί με βάση τη μέση γραμμή ανάμεσα στο Καστελόριζο και στις τουρκικές ακτές τότε η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν κοινά όρια υφαλοκρηπίδας και άρα εφαπτόμενες ΑΟΖ, ενδεχόμενο που η Τουρκία επιθυμεί να αποτρέψει.

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα ότι για την Ελλάδα στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο μάλλον επιβεβαιώνει ότι η απαίτηση της Τουρκίας να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από τη συνολική διαπραγμάτευση. Και για να λύσει ακόμα περισσότερο τυχόν παρεξηγήσεις ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι «το Καστελόριζο φυσικά και είναι ένα ελληνικό νησί». Για κάποιους, μπορεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να βρήκε την ευκαιρία να ειρωνευτεί. Αυτό όμως που έκανε κατά βάση είναι να πει ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας του νησιού, αλλά τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

“Εμπιστευθείτε μας...”

Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για τις πραγματικές επιδιώξεις της τουρκικής κυβέρνησης και του εμπνευστή του δόγματος «των μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες» κ. Νταβούτογλου αξίζει να επισημανθούν όσα είπε στη συνέντευξή του στο Mega. «Η Τουρκία έχει μεγάλες ακτές στη Μεσόγειο και θα πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο διεθνή εναέριο χώρο και στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο»! Σχεδόν με παιδική αθωότητα την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αξίωνε να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα για τον τουρκικό στρατό, καλούσε την Ελλάδα να δείξει εμπιστοσύνη και να πιστέψει τις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας.

Πρότεινε επίσης μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να μειωθεί ο αριθμός των πτήσεων εκατέρωθεν εξισώνοντας τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις από τα τουρκικά μαχητικά με τις επιβεβλημένες από το διεθνές δίκαιο αναχαιτίσεις των εισβολέων από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, ενώ εντέχνως δεν είπε το παραμικρό για τους κινδύνους στις πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών που δημιουργούνται από τους τουρκικούς τσαμπουκάδες.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως εκτεθειμένη από την απροκάλυπτη ομολογία του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ότι στις διερευνητικές επαφές τίθεται τόσο το ζήτημα του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, όσο τα όρια της υφαλοκρηπίδας, αλλά και το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου. Θέμα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση καλείται να απαντήσει αφού επισήμως υποστηρίζει ότι το μόνο θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας εγκαλώντας περίπου σαν συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας όποιον έστω ισχυριστεί κάτι το διαφορετικό. ΠΗΓΗ: protothema.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |