ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >“Στέγνωσαν” την αγορά και τώρα δεν εισπράττουν ΦΠΑ... /

“Στέγνωσαν” την αγορά και τώρα δεν εισπράττουν ΦΠΑ...



Λύσεις ανάγκης αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών, μπροστά στη γενική καθίζηση των δημοσίων εσόδων. Τα στοιχεία του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μεγάλη υστέρηση, που ξεπερνά ίσως και τα 600 εκατ. ευρώ (σε ποσοστό πάνω και από 10%) έναντι των φετινών στόχων για αύξηση εσόδων 8% στο Μνημόνιο, γεγονός που ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να αναζητηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως ο Φεβρουάριος ήταν αρνητικός, αλλά από τις αρχές Μαρτίου αρχίζει να εμφανίζεται μια μεταστροφή με μια εντυπωσιακή αύξηση εσόδων που, εφόσον συνεχιστεί, ίσως ανακόψει την κακή πορεία των εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να ζητά και τον καταλογισμό ευθυνών, με καρατομήσεις εφόρων ίσως και εντός της εβδομάδος, για όσους διευθυντές εφοριών βρέθηκαν από πλευράς εισπράξεων στο "κόκκινο". Ωστόσο ακόμα και οι θεωρούμενες ως "καλές" εφορίες, οριακά μόλις διασώθηκαν.

Αν και το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πολλά στην είσπραξη φόρων εισοδήματος από τον Απρίλιο, λόγω των νέων τεκμηρίων, τα στοιχεία δείχνουν πολύ μεγάλη μείωση εσόδων στις εφορίες ανωνύμων εμπορικών επιχειρήσεων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην εφορία ανωνύμων βιομηχανιών, οι οποίες συγκεντρώνουν (λόγω του αντικειμένου) το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων πανελλαδικά.

Αντίστοιχα μειωμένες είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι εισπράξεις των τελωνείων.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου απέδιδαν την δυσμενή αυτή εξέλιξη και σε άλλα αίτια, όπως η παράταση στην υποβολή δηλώσεων των επιχειρήσεων και οι περιορισμένες εισπράξεις από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών λόγω των "ψαλιδισμένων" δώρων. Μεγάλη σημασία δίνει όμως η ηγεσία του υπουργείου και στην απόδοση των ίδιων των εφόρων.

Έως και 70% λιγότερα έσοδα!

Τον περασμένο Ιανουάριο, μεγάλες εφορίες όπως η ΚΒ' Αθηνών, η ΔΟΥ Κορίνθου και η Α' Πειραιά εμφάνισαν πτώση στα έσοδα εισοδήματος και κεφαλαίου από 18 - 70% ενώ αντίστοιχα η ΚΑ' Αθηνών, η Α' Ηρακλείου Κρήτης, η ΔΟΥ Ψυχικού και η ΔΟΥ Πλοίων αύξησαν τα φορολογικά τους έσοδα έως 39%.

Τραγική όμως είναι η κατάσταση στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας (ειδικά οι επιχειρήσεις σε Μεταξουργείο, Πλατεία Βάθη, Κολωνό και Λιοσίων φαίνεται σαν να έχουν βαρέσει διάλυση). Με άνωθεν εντολή, το Κολωνάκι παίρνει σειρά για άγριο φοροκυνηγητό, αφού τα έσοδα από εκεί θα πρέπει να αυξηθούν δραστικά (τουλάχιστον 500 εκατ. στους επόμενους 10 μήνες).

"Κόκκινο πανί" είναι και οι ΔΟΥ που καλύπτουν περιοχές όπως Εξάρχεια και Πολυτεχνείο με τεχνικές εταιρίες, μηχανικούς και αρχιτέκτονες, αλλά κυρίως η Γλυφάδα που, αν και πιάνει περιοχές φιλέτα μέχρι και τη Βάρκιζα, δεν εμφανίζει την προσδοκώμενη αύξηση εσόδων. ΠΗΓΗ: protothema.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |