ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >’φησαν πίσω τους τον όλεθρο οι Έλληνες της Λιβύης /

’φησαν πίσω τους τον όλεθρο οι Έλληνες της Λιβύης



Δημοσιεύθηκε: 25.02.11 08:05
Με ασφάλεια λίγο μετά τα μεσάνυχτα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τα άλλα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, μεταφέροντας τους Έλληνες και Κυπρίους που επαναπατρίσθηκαν από τη Λιβύη, αφήνοντας πίσωτους τον όλεθρο και τη φρίκη, μετά την αγωνία των τελευταίων ημερών, στην ταραγμένη χώρα. " Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας και τον κόσμο που υπηρετεί αυτό το κράτος ",είχε δηλώσει νωρίτερα ο ΥΦΥΠΕΞ Δημήτρης Δόλλης, κατά την άφιξη και του δεύτερου C-130 με 83 επιβαίνοντες, από την Τρίπολη της Λιβύης.
" Δεν περιγράφονται εύκολα οι σκηνές που είδαμε και ο τρόπος με τον οποίο οι δικοί μας άνθρωποι κατάφεραν να αντέξουν αυτές τις μέρες ", είπε ο κ. Δόλλης και προσέθεσε " είμαι υπερήφανος για την πατρίδα μου ".
Ο τραυματίας υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, που επέβαινε στο αεροσκάφος, βρίσκεται εκτός κινδύνου και μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο. Για τον τραυματία ο έλληνας ΥΦΥΠΕΞ δήλωσε " μέλημά μας ήταν αυτός ο άνθρωπος να μπορέσει να φθάσει στην πατρίδα με τις καλύτερες συνθήκες ".
Δέκα Έλληνες βρίσκονται στην έρημο της περιοχής Τζιάλο στη Λιβύη καθώς και ομάδα Κυπρίων και πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες σε συντονισμό και με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών ,ώστε να πετύχει τον επαναπατρισμό τους. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και ώρες αγωνίας στην ταραγμένη Λιβύη έφτασε και προσγειώθηκε με ασφάλεια το πρώτο C-130 στο Ελ. Βενιζέλος, μεταφέροντας 88 συμπατριώτες μας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
«Περιμέναμε τρεις ολόκληρες μέρες στο αεροδρόμιο της Τρίπολης» δήλωσε αποκλειστικά στο newsbomb.gr ο άρτι αφιχθείς Γιώργος Πρεβενιός, περιγράφοντας την ανησυχία και την αγωνία που έζησαν οι Έλληνες της Λιβύης και συνεχίζει : «Δεν ήταν μόνον η δικιά μας αγωνία για τις ζωές μας, αλλά μας βασάνιζε και η αγωνία των δικών μας ανθρώπων, με τους οποίους είχαμε χάσει κάθε επαφή. Το χάος που επικρατεί στην περιοχή του αεροδρομίου, όπου πριν προσεγγίσουμε είχαμε τρεις αποτυχημένες απόπειρες".
Εκεί μάθαμε πως ένας από μας τραυματίστηκε από τα πυρά Λίβυων στρατιωτών». Πρόκειται για τον Έλληνα διπλωματικό υπάλληλο Γιάννη Πριόβολο. Για τον Έλληνα τραυματία μίλησε ο Γ.Γ. ΥΠ.ΕΞ. Γιάννης Ζέπος, που περίμενε τους Έλληνες συμπατριώτες μας στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ο οποίος μας είπε : «Ο Έλληνας υπήκοος και υπάλληλος της πρεσβείας μας στη Λιβύη, έχει τραυματιστεί από σφαίρες στον ώμο και στη γάμπα. Τον αναμένουμε με το Β’ C-130, που μεταφέρει άλλους 84 Έλληνες υπηκόους. Το ΥΠ.ΕΞ. και ο ίδιος ο Υφυπουργός προσωπικά, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου η επιβίβαση και η αναχώρηση να πραγματοποιηθεί, με απόλυτη ασφάλεια».
Για το χάος στη Λιβύη και το αβέβαιο αύριο, μίλησε ο κ. Γιάννης Σαχινίδης που ζει και εργάζεται τα τελευταία έξι χρόνια στη Λιβύη, ο οποίος μας είπε : « Κανείς δεν περίμενε, ότι το τσουνάμι της εξέγερσης, θα έφτανε μέχρι τη Λιβύη».
Πολλά παράπονα εξέφρασαν οι Έλληνες συμπατριώτες μας, καθώς και οι συγγενείς τους για την αδικαιολόγητη μιας ώρας καθυστέρηση, που υποβλήθηκαν οι ταλαιπωρημένοι επιβάτες, ενώ είχαν προσγειωθεί ήδη στο αεροδρόμιό μας, έως ότου να εξέλθουν και να συναντηθούν με τους συγγενείς τους που παρατεινόταν οι ώρες αγωνίας τους, για τους δικούς τους ανθρώπους.
Στην Αθηνα κατευθύνεται και το δεύτερο στρατιωτικό αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνουν 83 άτομα ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται και το τρίτο μεταγωγικό.
Ιδιαίτερες δυσκολίες συνάντησαν τα δύο αεροσκάφη, που με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη, και στελέχη από των υπουργείων Εξωτερικών και ’μυνας, προσγειώθηκαν σήμερα, γύρω στις 12 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Εκεί, μετά την προσγείωση αναγκάστηκαν να περιμένουν επί επτά ώρες στην πίστα, για λόγους γραφειοκρατικούς, όπως υποστήριξαν οι τοπικές αρχές, χωρίς δυνατότητα επιβίβασης των Ελλήνων και άλλων πολιτών τρίτων χωρών, που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Καλύτερη τύχη είχε το τρίτο αεροσκάφος, που προσγειώθηκε στην Σάμπχα, στο οποίο επιβιβάστηκαν περίπου 45 άτομα Έλληνες, Κύπριοι και πολίτες τρίτων χωρών.
Δεδομένων των λιγότερο δυσμενών συνθηκών εκεί, αποφασίστηκε το αεροσκάφος αυτό, πριν επιστρέψει στην Αθήνα, να μεταβεί και σε αεροδρόμιο της Σύρτης, προκειμένου να παραλάβει άλλους 15 Έλληνες.
Απόψε απέπλευσε το πλοίο «OLYMPIC CHAMPION» από το λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό τη Βεγγάζη.
Το «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», το οποίο είχε αποπλεύσει νωρίτερα από το λιμάνι της Λιβυικής πόλης με προορισμό τη Σούδα, επέστρεψε στη Βεγγάζη, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στο λιμάνι του Ηρακλείου τα πλοία "Hellenic Spirit" και "Olympic Champion"
Στις 14:00 περίπου κατέπλευσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου το πλοίο Hellenic Spirit, με 46 Έλληνες και 3000 Κινέζους, και λίγη ώρα μετά το Olympic Champion, τα οποίο αναχώρησαν τα ξημερώματα από το λιμάνι της Βεγγάζης.
Στην Κρήτη αναμένονται περίπου 15.000 άνθρωποι από τη Λιβύη, ενώ έχει στηθεί μία ολόκληρη επιχείρηση για την υποδοχή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά και από τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον περιφερειάρχη Κρήτης.
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται στην Κρήτη η πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, όπως εξήγησε, ο συντονιστής της επιχείρησης, γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάσης Καρούτζος.
Οι 13.000 Κινέζοι, που αναμένονται να φθάσουν με τα δυο πλοία στο λιμάνι του Ηρακλείου, θα παραμείνουν μερικές ημέρες στην Κρήτη, έως ότου οργανωθεί η μεταφορά τους με ασφάλεια στην Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών.
Ανάσα για την τοπική οικονομία, και τα ξενοδοχεία χαρακτήρισε την έλευση των Κινέζων πολιτών ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, αλλά και "μια ευκαιρία για να γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, εν δυνάμει «πρεσβευτές» του Ηρακλείου, της Κρήτης και του πολιτισμού της σε μια τόσο μεγάλη αγορά όπως η Κινεζική".

Πηγή: newsbomb.gr ΠΗΓΗ: gossip-tv.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |