ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >Τη σκληρή στάση της Μέρκελ φοβούνται στην Αθήνα… /

Τη σκληρή στάση της Μέρκελ φοβούνται στην Αθήνα…



Από τα χείλη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ κρέμεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η σημερινή συνάντηση, που θα έχει μαζί της ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την οικονομική κρίση και κυρίως την αντιμετώπιση, που θα έχει η χώρα μας, η οποία αναμένει με αγωνία το πακέτο διάσωσης.

Η κα Μέρκελ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, μετά την ήττα του κόμματός της στο Αμβούργο και αυτό κάνει ιδιαίτερα ανήσυχη την Αθήνα. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, αλλά και του κλίματος, που μπορεί να διαμορφωθεί ενόψει της έκτακτης συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και της Συνόδου Κορυφής στις 25 του ίδιου μήνα.

Και όλα αυτά την ώρα, που προκύπτουν συνεχώς εσωκυβερνητικά προβλήματα, ενώ φουντώνει ο προβληματισμός για τις αντιδράσεις του κόσμου. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου μοιάζουν απολύτως αιφνιδιασμένοι από την επεισοδιακή ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ της Δευτέρας στο πανεπιστήμιο Humboldt, κατά την οποία αποδοκιμάστηκε από ομάδα Ελλήνων φοιτητών.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν έκπληκτοι από το γεγονός, όμως δεν συνέβαινε το ίδιο με τα όσα εξελίσσονται μεταξύ υπουργών, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αλληλοκαρφώματα. Τις περισσότερες επικρίσεις συγκεντρώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Εθνικής και Alpha, ενώ άλλοι υπουργοί κάνουν λόγο για έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση – στις επικρίσεις αυτές μετέχει και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που έκανε και σχετικές δηλώσεις.

Οι συναντήσεις στο Βερολίνο

Πάντως ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να μείνει απερίσπαστος, ώστε να ολοκληρώσει χωρίς άλλα προβλήματα τις διεθνείς επαφές του. Στο Βερολίνο και πριν τη μεσημεριανή συνάντηση με την κα Μέρκελ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Φράνκ -Βάλτερ Στάινμαϊερ, τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς επίσης και με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ.

Μετά η Φινλανδία

Την Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του Μάρι Κιβινιέμι. Στο Ελσίνκι, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Σάουλι Νιϊνίστο (Sauli Niinisto), ο οποίος θα παρουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς επίσης και με την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, Jutta Urpilainen.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Φινλανδία ήταν οι δύο χώρες που τήρησαν την πιο σκληρή στάση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. ΠΗΓΗ: protothema.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |