ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Security στα Πανεπιστήμια για το ’συλο /

Security στα Πανεπιστήμια για το ’συλο



Μετά το περιστατικό με τους μετανάστες στη Νομική Σχολή Αθηνών, εξετάζεται η αφαίρεση διαχείρισης ασύλου από τους πρυτάνεις, με τις αποφάσεις για το αν θα κληθεί ή όχι η Αστυνομία να λαμβάνονται από το Συμβούλιο του Ιδρύματος που θα λειτουργεί εκτός Πανεπιστημίου.



Εκτός αυτού, όπως προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, ’ννα Διαμαντοπούλου με συνέντευξή της στα «Νέα», θα υπάρχει ιδιωτική Αστυνο΅ία ή security που θα ελέγχει αυστηρά την είσοδο όλων στα πανεπιστη΅ιακά κτίρια.
«Το άσυλο σκοτώνουν αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν», σημείωσε, αναφερόμενη σε όσους επιχειρούν να τορπιλίσουν κάθε αλλαγή, προβάλλοντας το δίλημμα άσυλο ή μη άσυλο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι με το νέο μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια «θα καταργηθεί το γενικευμένο καθεστώς ανομίας που οφείλεται στην παντελή έλλειψη αξιολόγησης και ελέγχου».
Αναφέροντας περιπτώσεις βίαιων περιστατικών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σημειώνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι ριζοσπαστική και να αφορά τη συνολική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ. «Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ δεν αρκεί να είναι αυτοδιοίκητο, πρέπει να γίνει και διοικήσιμο. Αυτό θα γίνει όπως γίνεται σε όλες τις δη΅οκρατικές χώρες ΅ε σπουδαία πανεπιστή΅ια όπου κανείς δεν διανοείται να εκχωρήσει την εύρυθ΅η λειτουργία τους στην Εισαγγελία και τις Αστυνο΅ικές Αρχές», υπογράμμισε.
Με το νέο μοντέλο διοίκησης, όπως σημείωσε, ο πρύτανης θα είναι ακαδημαϊκός ηγέτης αφοσιωμένος και απερίσπαστος στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου και το ανεξάρτητο από ψήφους και συστή΅ατα διαπλοκής Συ΅βούλιο του Ιδρύ΅ατος θα πρέπεινα θέτει στόχους και να προωθεί την κοινωνική λογοδοσία και τον έλεγχο σε κάθε ίδρυ΅α.
Αναφορικά με την τύχη των 250 μεταναστών που είχαν καταλάβει τη Νομική Σχολή Αθηνών, εξήγησε ότι θα κριθεί για κάθε έναν ξεχωριστά το εάν θα πρέπει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ή να απελαθεί, σημειώνοντας ότι διαψεύστηκαν όσοι επιθυμούσαν να θυμίζει Κάιρο το κέντρο της Αθήνας.
Σχετικά με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος ΅ε τα κό΅΅ατα στη διακο΅΅ατική επιτροπή, διάλογος στο ΕΣΥΠ (Εθνικό Συ΅βούλιο Παιδείας) στο οποίο συ΅΅ετέχουν εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς, διάλογος στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα διοργανώνονται από φορείς, ινστιτούτα και Πανεπιστή΅ια και ΤΕΙ συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Η πρώτη αντίδραση των Πανεπιστημιακών
Ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Τα Πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά και ζωντανά», καταθέτουν ως συμβολή στην εξελισσόμενη δημόσια διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση 20 πανεπιστημιακοί καθηγητές.
«Έχουμε συνείδηση της κρισιμότητας των καιρών. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εκβιαστικές πρακτικές από κανένα. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοιχτά, να λειτουργούν, να παραμένουν τόπος διαλόγου και ζύμωσης.
Το κράτος οφείλει στα πανεπιστήμια τα απαιτούμενα μέσα ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, εκπαίδευση, παραγωγή και διακίνηση ιδεών», επισημαίνεται στο κείμενο της επιστολής. ΠΗΓΗ :cosmo.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |