ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Μπαλάκι το άσυλο σε κυβέρνηση και ακαδημαϊκούς (vids) /

Μπαλάκι το άσυλο σε κυβέρνηση και ακαδημαϊκούς (vids)



Στην Ελλάδα της πρωτοτυπίας το είδαμε και αυτό…Η κατάληψη στη Νομική δεν γίνεται από τους φοιτητές αλλά από 250 λαθρομετανάστες. Η κοσμητεία της σχολής ζητά από την αστυνομία να παρέμβει για να οδηγηθούν αλλού οι πρόσφυγες και ο αρμόδιος υπουργός ζητά να κληθεί από την πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών…Στο ίδιο σκηνικό του χαλασμένου τηλεφώνου και οι φοιτητικές παρατάξεις, καθώς ΠΑΣΠ και ΔΑΠ κατηγορούν την φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡ.ΕΝ), ότι παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με τα ανθρώπινα δικαιώματα…



Σχετικά links
"Νομικό" άσυλο για 250 μετανάστες (vid)
Ραγκούσης :" Καμία μαζική νομιμοποίηση μεταναστών"
"Η αστυνομία δεν έχει καμμία δουλειά να επέμβει αν δεν κληθεί", διαμηνύει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά της η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε την Τρίτη (25/01):
"Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες.

Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής. Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν ως έχουν, εκ του νόμου, να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση."

"Η πολιτεία βαρύνεται με ένα ζήτημα που πρέπει να λύσει", δήλωσε ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Φορτσάκης, αναφορικά με την παραμονή περίπου 300 μεταναστών στο παλαιό κτήριο της Σχολής.

"Δεν μπορεί να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε κατάλυμα μεταναστών", είπε ο κ. Φορτσάκης στον Βήμα 99,5, ζητώντας να βρεθεί ένας χώρος απ' όπου οι μετανάστες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

"Χρειάζεται λύση χωρίς βία και ακρότητες", συνέχισε, επικρίνοντας τους χειρισμούς των κρατικών αρχών αφού -όπως είπε- "άφησαν αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινήσουν από την Κρήτη, να διασχίσουν τη μισή Ελλάδα και να φτάσουν στην Αθήνα".
Το πανεπιστήμιο Αθηνών σε ανακοίνωση του, ζητά να παρέμβει η πολιτεία:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Κυριακή 16/01/2011, παρά την άρνηση της Κοσμητείας της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, εισήλθαν σε χώρο της Σχολής περισσότεροι από 200 μετανάστες, διεκδικώντας από την Πολιτεία την ανανέωση της άδειας παραμονής τους στη χώρα και με την πρόθεση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας.

"Οι μετανάστες αυτοί ξεκίνησαν από την Κρήτη, διέσχισαν ανεμπόδιστοι την Αθήνα και κατέλαβαν τους χώρους της Σχολής παρά τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας από τις Αρχές του Πανεπιστημίου", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Κατανοούμε το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών και έχουμε δείξει έμπρακτα την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωσή του", σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

"Καλούμε την Πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο, και να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών όσο θα διαρκέσει η εξέταση των αιτημάτων τους.

Η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας των κτιρίων της Σχολής μέχρι την Παρασκευή 28/01/2011, ενώ θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη 27/01/2011 λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές εξελίξεις.

Στο διάστημα αυτό οι Αρχές του Πανεπιστημίου θα ασκήσουν την όποια επιρροή τους προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος".

Αλληλέγγυα τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία και τους Προέδρους της Νομικής και του Οικονομικού, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), ενώ αναφέρεται και στα γεγονότα της Νομικής με την εγκατάσταση των μεταναστών στο κτίριο της οδού Σόλωνος.

”Η Πολιτεία δια των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μη παροχή της προστασίας, που αρκετά έγκαιρα είχε ζητηθεί από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και την Κοσμητεία της ΝΟΠΕ. Για μια ακόμα φορά είναι ολοφάνερο ότι το πανεπιστήμιο επιτελεί το καθήκον του, ενώ η Πολιτεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική και ίσως επικίνδυνα ανεύθυνη. Καλείται ο αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας Υφυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, έστω και "κατόπιν εορτής". Ζητούμε την άμεση αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους της Νομικής Σχολής και τη συνδρομή της Πολιτείας μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της για την παροχή διατροφής και στέγης μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Επίσης, η όποια προσφορά υπηρεσιών βοήθειας και υποστήριξης από φιλανθρωπικές και άλλες παρεμφερείς οργανώσεις καθώς και την Εκκλησία θα ήταν πραγματικά αξιέπαινες. Κεντρικό ζητούμενο για μας, τους φοιτητές αλλά και τις οικογένειές τους αποτελεί η επάνοδος της ΝΟΠΕ σε κανονικούς ρυθμούς εκπαιδευτικής, ερευνητικής και λοιπής ακαδημαϊκής λειτουργίας στον ταχύτερο χρόνο".




Μετανάστες στη Νομική Σχολή Αθηνών
Ανέβηκε από fotnak. - Νέα video από όλο τον κόσμο.

tvxs.gr | Πανελλαδική απεργία πείνας μεταναστών II
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Νέα video που σας ενδιαφέρουν.

tvxs.gr | Πανελλαδική απεργία πείνας μεταναστών
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Οι πιο φρέσκες video-ειδήσεις. ΠΗΓΗ :cosmo.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |