ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Έκρηξη στις επιχειρησιακές συμβάσεις το επόμενο διάστημα /

Έκρηξη στις επιχειρησιακές συμβάσεις το επόμενο διάστημα



Πλήρη ανατροπή των μισθών του ιδιωτικού τομέα αναμένεται τους επόμενους μήνες με την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.



Σύμφωνα με Το Βήμα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να προβούν σε «ψαλίδισμα» των μισθών από 10%-25% με αντάλλαγμα τη διατήρηση της θέσης εργασίας του υπαλλήλου.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τους επόμενους μήνες θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση στις επιχειρησιακές συμβάσεις κάτι που θα κάνει αρκετές επιχειρήσεις που δεν έχουν τέτοιες συμβάσεις να τις εφαρμόσουν με τη σύμφωνη γνώμη του υπαλλήλου.

Στοιχεία που δείχνουν την αναμενόμενη έκρηξη στις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι τα ακόλουθα:

Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη νέα νομοθεσία ώστε να μη συμβούν παρατυπίες στις ειδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να ακυρωθούν. Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει πως τα ερωτήματα ξεπερνούν τα 1.000 και πολλαπλασιάστηκαν μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου του ΣΕΠΕ.

Επίσης, πάνω από 600 αιτήσεις για σύσταση εργοστασιακών σωματείων σε επιχειρήσεις έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο κάτι που δείχνει πως πρόκειται για προετοιμασία ώστε οι εργαζόμενοι να έρθουν σε συμβιβασμό με τους εργοδότες τους.

Ειδικότερα, η διαπραγμάτευση σε επίπεδο επιχείρησης είναι πιο «εύκολη» για την εργοδοτική πλευρά συγκριτικά με το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή την ομοσπονδία.

Τέλος, άλλο ένα στοιχείο που δείχνει την αναμενόμενη έκρηξη στις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι οι πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι για μειώσεις μισθών προκείμενου να μη χάσουν τη δουλειά τους, όπως δείχνει καταγγελία κορυφαίου στελέχους του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. ΠΗΓΗ :cosmo.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |